El candidat del PSC el 21-D Miquel Iceta va reiterar ahir a Lleida que no farà president ningú d'ERC ni tampoc Carles Puigdemont i va insistir que cal un canvi de rumb a Catalunya. Va alertar, però, sobre quin tipus de canvi s'ha de produir i va voler deixar clara la «gran diferència» amb Cs i PPC. «No a la independència, val; que hem de fer un canvi, segur, però quin canvi?», va preguntar. Per això, va fer una crida a «no canviar un monòleg per un altre monòleg».

Iceta va fer aquestes declaracions en un acte electoral en el Teatre Municipal de l'Escorxador a Lleida juntament amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, l'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, i el cap de llista del PSC per Lleida al 21-D i fins ara diputat Òscar Ordeig.

En aquest sentit, Iceta va oferir, a més, «experiència» davant de «l'experiment» de Cs. Iceta va coincidir que, com Cs i PPC, el PSC defensa el no a la independència i que cal un canvi, però es va preguntar quin canvi. «Hem de substituir un nacionalisme excloent per un altre?», va preguntar-se i va afegir: «volem fer un experiment o ens estimem més l'experiència?». Iceta també va demanar que la gent es qüestioni si es vol «un canvi que resti o que sumi» i si es vol «tornar enrere».

Ajudes agràries, en perill

En clau econòmica, el candidat socialista va alertar també del perill que planteja una sortida d'Europa ja que va dir que això posaria en perill les ajudes que reben molts ramaders i agricultors del Programa Agrari Europeu (PAE).

Per contra, va dir que els socialistes proposen «més pes» a Europa i també a l'Estat, «perquè Espanya necessita una Catalunya de primera, capdavantera». «No saben que molts pagesos depenen de la Política Agrària Comuna? La voldríem millor, però perdre-la? On s'ha vist?», va dir el candidat del PSC.

Davant les crítiques rebudes per ballar durant els seus mítings de campanya, Iceta es va comprometre a no ballar mai «al ritme de la CUP». També sobre els cupaires va afirmar que els socialistes no volen tenir una furgoneta per llançar-la pel barranc, en referència a l'espot d'aquesta formació política, sinó que la volen «per fer el repartiment» i que es «mogui» l'economia.

«El PSC ha tornat»

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que veu «esperit de remuntada» als carrers i va reivindicar que el 21-D el PSC vol ser la primera força política: «Ni la quarta, ni la tercera ni la segona», i va afegir que «volem ser la primera força política a Catalunya i ho serem el pròxim 21-D».

Sánchez va afirmar que el PSC «torna a ser aquí» i va celebrar que «es veu als carrers» aquest esperit de remuntada. El socialista va tornar a reivindicar Iceta com la persona necessària per posar punt i final a l'independentisme i per oferir una solució al conflicte català.

D'altra banda, el cap de llista per Lleida Óscar Ordeig va acusar a Puigdemont d'haver «abandonat Lleida». Sobre l'afirmació del líder de Ciutadans, Albert Rivera, sobre que votar el PSC seria tirar el vot «a les escombraries», Ordeig li va demanar «una mica de respecte i decència als votants socialistes, molts dels quals s'han partit la cara per la llibertat i drets d'aquest país».

L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, va advertir que «l'art sacre no és objecte de l'article 155 de la Constitució», rebutjant així l'ordre judicial de devolució de les peces del Monestir de Sixena dipositades al Museu de Lleida. A més, va mostrar-se confiat que s'acabi acceptant algun dels recursos presentats contra l'ordre del jutge d'Osca de devolució de les 44 peces del Monestir, i que avui s'acabi paralitzant el trasllat.