Quina ha estat l'activitat parlamentària dels diputats i els senadors gironins en l'última legislatura? Per poder respondre aquesta pregunta, les pàgines web del Congrés dels Diputats i el Senat exposen les diferents iniciatives que han portat a terme els càrrecs electes des que es van constituir les cambres (el desembre del 2011) fins que es van dissoldre (a finals d'octubre d'aquest any). En el cas dels diputats i senadors gironins, els més actius en activitat parlamentària -els últims quatre anys- han estat persones que, precisament, a les eleccions del 20-D no opten a la reelecció. Es tracta de Pere Macias (CDC) i Àlex Sáez (PSC) al Congrés i de Rafel Bruguera (PSC) i Maria Rieradevall (CDC) al Senat.

A la cambra baixa, doncs, el diputat gironí amb més activitat parlamentària ha estat Macias (que a les eleccions del 2011 no es va presentar per la demarcació de Girona, sinó com a número dos de la llista de CiU al Congrés per Barcelona). Macias ha sumat 1.750 iniciatives (entre preguntes orals i escrites, a més de sol·licituds d'informes). Tot seguit s'ha situat Sáez, que ha estat el diputat escollit per la demarcació de Girona més actiu a la cambra baixa perquè ha registrat 906 iniciatives. Ara bé, tant Macias com Sáez no seran al Congrés la propera legislatura, ja que Macias ha anunciat la seva retirada política mentre que Sáez va perdre les eleccions primàries per ser el cap de llista a la cambra baixa del PSC per Girona el 20-D.

El tercer diputat amb més activitat parlamentària ha estat Jordi Xuclà (CDC), que ha sumat 553 iniciatives. A més distància s'ha situat Montse Surroca (Unió), que ha fet 203 iniciatives (entre preguntes orals i escrites). Teresa Jordà (ERC) n'ha registrat 173 i Carles Pàramo (CDC) n'ha sumat 43. Finalment, Concepció Veray (PP) ha estat la diputada menys activa -dels càrrecs electes gironins- en la formulació d'iniciatives al Congrés perquè n'ha fet 14. En el seu cas, cal tenir en compte que Veray forma part de la formació que ha estat al capdavant del Govern espanyol al llarg dels últims quatre anys.

Pel que fa als tipus d'iniciatives presentades pels diputats gironins, les més habituals són les preguntes escrites seguides de les preguntes orals. Alguns dels electes també han formulat sol·licituds d'informes. En canvi, en la darrera legislatura, cap dels diputats gironins han fet una petició personal de sol·licituds de compareixença o de creació de comissions, de subcomissions i de ponències.

El balanç dels senadors gironins és similar al del Congrés perquè Bruguera i Rieradevall han estat els més actius (amb 644 i 352 iniciatives respectivament), tot i que tampoc repetiran al Senat. En el cas de Bruguera, després de les eleccions del 27-S va sortir escollit com a diputat del PSC al Parlament per Girona, mentre que Rieradevall no forma part de la candidatura del 20-D de CDC a la cambra alta per Girona. A continuació de Bruguera i Rieradevall, s'ha situat Coralí Cunyat (CDC) amb 292 iniciatives, Pere Maluquer (Unió) amb 185 i Joan Bagué (CDC) amb 158. Cunyat formava part de la cambra alta com a senadora autonòmica, igual que Alícia Sánchez-Camacho (PP) que -dels senadors gironins- ha estat qui ha registrat menys activitat amb 18 iniciatives. Com en el cas de Veray, cal tenir en compte que Sánchez-Camacho forma part del partit que ha liderat l'Executiu espanyol els últims quatre anys.