La cap de llista d'ERC al Congrés per Girona, Teresa Jordà, va qualificar ahir els membres del Tribunal Constitucional (TC) de "cavernícoles". Ho va fer en un acte electoral a Blanes, on va lamentar el "No immens" i el "mur de contenció" de l'Estat cap a Catalunya. "Un estat que ens maltracta i treballa pels seus", va assegurar Jordà. També va fer una crida a la participació perquè les eleccions generals del 26-J siguin "un revulsiu del procés". "És molt important que aprofitem sempre que tinguem una urna davant, la democràcia ens fa trempar", va manifestar la candidata gironina.

En l'acte, amb unes 200 persones -segons el partit-, també hi va participar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, qui va afirmar que no veu ara "una majoria política ni social" al voltant del referèndum unilateral d'independència (RUI). "Però si es produeix, serem els primers d'agafar-lo", va afegir la dirigent republicana, que es va mostrar convençuda que una consulta pactada amb l'Estat no és viable perquè "necessita d'un PSOE impossible". "Nosaltres estem i hem estat sempre pel referèndum, tant si és pactat, que creiem que no és possible, com si és unilateral, que de moment no hi veiem una majoria política ni social al voltant d'aquesta idea", va subratllar Rovira.

També va defensar que la seva formació és qui ha "lluitat" pel referèndum, en el qual Rovira hi veu "la millor manera" per fer la independència: "No ens han deixat alternativa, que se'ns desfà el país a les mans mentre anem esperant que arribi pactat o que sigui unilateral", va sentenciar Rovira, que va dir: "No tindrem referèndum pactat".

"Mentida piadosa"

En una línia semblant es va expressar el cap de llista d'ERC al Congrés per Barcelona, Gabriel Rufián, qui va apuntar ahir des de Blanes que el referèndum pactat i vinculant és "una mentida piadosa". "Ja el trucarem, a veure si quedem, no és per tu és per mi, l'última i ens n'anem", va llistar com a excuses el candidat republicà. "Tothom sap que és impossible la propera dècada com a mínim", va considerar. De fet, va remarcar que el PSOE hauria de "tornar a néixer". "Som l'esquerra que no ens rendim, si no ens rendíem quan érem pocs no ens rendirem ara que som més sobre menys", va assegurar Rufián.

Així mateix, tant Jordà com Rovira van apostar per fer de les eleccions del 26-J un revulsiu per a l'independentisme. Rovira, que va repassar les victòries del sobiranisme a les eleccions europees, a les municipals i a les catalanes del 27-S, va augurar que si a ERC "li va molt bé" en aquests comicis, es "dignificarà a les urnes el mandat democràtic del passat 27-S". "Si algú s'ha despistat, que tenim un mandat democràtic per la independència i el volem fer efectiu", va advertir Rovira.

Una altra de les intervencions en l'acte electoral de Blanes va anar a càrrec de la consellera d'Afers Socials, Famílies i Treball, Dolors Bassa. La consellera va recelar dels que volen que Catalunya sigui "una mica singular" i va criticar implícitament Convergència per voler impulsar una comissió específica sobre Catalunya al Congrés dels Diputats. "No, gràcies", va afirmar Bassa.