El taulell d'opcions electorals a Banyoles es manté pràcticament inamovible respecte al 2011, amb els mateixos partits que es van presentar en aquelles eleccions excepte per l'absència destacada del PSC, que no ha aconseguit presentar llista tot i que l'únic representant que va aconseguir fa 4 anys va deixar el partit molt aviat.

L'actual majoria absoluta de CiU polaritza la campanya per als seus quatre opositors, sobretot pel que fa als tres que aquest mandat són a l'oposició municipal. De fet, una d'aquestes formacions, ICV-Independents de Banyoles, ha intentat aglutinar Junts per Banyoles-ERC i la CUP en una llista única d'esquerres que cap d'aquests dos partits ha acceptat. El ventall de candidatures el completa el PP, que fa quatre anys no va aconseguir representació.

Les cartes de CiU tenen a veure amb la continuïtat dels projectes endegats aquest mandat -el segon consecutiu que governa Banyoles-, en aconseguir més equipaments i en redactar un nou planejament urbanístic que ja estava entre els seus compromisos de 2007. L'avanç d'aquest document és motiu de crítica dels seus contrincants a l'oposició; que, com en altres decisions de govern -entre les quals destaca la delimitació del bé comunal de l'estany-, han retret a CiU una manca de transparència i de participació ciutadana.

Junts per Banyoles recupera les sigles d'ERC i estrena alcaldable amb experiència a l'oposició, Roser Masgrau, que relleva Josep Vicens. Masgrau es presenta "amb voluntat de govern", amb l'educació, el turisme i la integració social entre les seves prioritats; i amb la determinació de no especular sobre possibles aliances postelectorals abans dels resultats.

La candidata de la CUP, Sandra Pazos, serà l'última vegada consecutiva que es presentarà com a cap de llista -tal com estableix el partit- i ho fa amb un equip que, per sobre de tot, defensa la participació real dels veïns en les decisions del Consistori i aposta per la municipalització de serveis. El 2011, la CUP es va presentar per primer cop a la ciutat i va aconseguir dos representants.

Per ICV-IdB, Joan Luengo s'estrena com a cap de llista, tot i que la renúncia de la seva predecessora l'ha convertit en el portaveu real del grup durant aquests 4 anys. Luengo afronta aquest repte amb un equip que integra l'ecologisme i la política social.

Les butlletes electorals a Banyoles es completaran amb la del PP i amb una llista que torna a obrir Xavier Masdemont. Ara, afirma que ja no és desconegut i espera que "el poble demostri confiança perquè entrem al govern". A més d'avançar que té un inversor per fer vols per sobre de l'estany i lamentar l'absència d'un cinema a la ciutat, Masdemont remarca que la seva candidatura és l'única de Banyoles que està en contra de la divisió d'Espanya.