Nou cop policial a Batasuna a França. Agents de la Policia gal·la van detenir ahir en diferents localitats del País Basc francès onze persones relacionades amb l'esquerra abertzale per la seva presumpta relació amb activitats terroristes. Un dels arrestats és Zigor Goieskoetxea, dirigent de Batasuna a França que ja va ser detingut el passat 13 d'octubre a Biarritz després de fugir de l'operació que es va portar a terme el 24 de setembre que finalment es va tancar amb la detenció d'una dotzena de dirigents de la formació abertzale a França, on Batasuna és encara una formació legal. Goieaskoetxea està sent investigat pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón en el sumari relacionat amb el PCTB com un dels membres de Batasuna que va rebre fons d'aquesta formació, també il·legalitzada recentment.

L'operació va ser desenvolupada per agents de la Subdirecció Antiterrorista (SDAT) i de la Policia Judicial de Bordeus en el marc d'una investigació preliminar de la Fiscalia de París que se centra en el finançament del terrorisme. L'operatiu continua obert i està directament relacionada amb la primera operació de les forces de seguretat franceses el setembre.

Aquestes investigacions intenten demostrar el finançament a través de les herriko tabernes del grup terrorista Irrintzi, que hauria desplegat una campanya d'atemptats en el sud de França contra una suposada especulació immobiliària i que hauria tingut com a objectiu principal el complex hostaler del xef Alain Ducasse. A més, les detencions també estarien relacionades amb el tancament del bar Xilko, a Baiona, després d'uns incidents registrats en les festes de la localitat l'estiu passat.

Per altra banda, el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va confirmar ahir que el cap militar d'ETA, Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies Txeroki, va ser un dels tres etarres que van assassinar els dos guàrdies civils Raúl Centeno i Fernando Trapero a la localitat francesa de Capbreton l'1 de desembre de 2007. Va ser el mateix Txeroki qui es va assenyalar com a autor del doble assassinat davant els membres del renovat i ja desarticulat comando Nafarroa, segons va confessar un dels detinguts dimarts passat davant la policia. En tot cas, Rubalcaba va demanar prudència i deixar que la investigació avanci per donar crèdit absolut a aquesta confessió.