L'Audiència de Madrid ha condemnat, per primera vegada a Espanya, a 15 membres de l'organització neonazi Hammerskin a entre un any i mig i dos anys i mig de presó per associació il·lícita i tinença il·lícita d'armes i ha declarat la il·legalitat de la banda per promoure l'odi i la violència.

La Secció Setena imposa dos anys i mig de presó per associació il·lícita al cap de la banda, José Eduardo C.H., àlies 'Xapi'. A la resta, se'ls pena amb un any i mig pel mateix delicte. A un altre dels acusats, Àngel M.N., se li suma un any de presó per tinença il·lícita d'armes. A tots se'ls imposa el pagament d'una multa de 2.700 euros.

Així mateix, la Sala acorda la dissolució del grup, que tenia presència a Barcelona. Aquesta organització té com a finalitat la difusió de la ideologia i doctrina nazi. Durant el judici, es va revelar que volien implantar el IV Reich a Espanya.

El tribunal veu plenament demostrada l'existència de l'organització, composada per diverses persones, entre les quals es troben els acusats, "que estan estructurats, organitzats i jerarquitzats amb caràcter permanent des de 2000", recull la decisió.

Afegeix que la seva ideologia és "promoure la discriminació, l'odi o la violència contra persones, grups o associacions per raó de la seva ideologia, religió o creences, la pertinença dels seus membres o d'algun d'ells a una ètnia, raça o nació, el seu sexe, orientació sexual...".

El Moviment contra la Intolerància va subratllar la importància de la resolució en ser la primera que condemna per associació il·lícita a un grup neonazi a Espanya. "Suposa un avanç per a la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància", va asseverar.

La Secció assenyala que les seves idees consisteixen en "la supremacia de la raça blanca i la discriminació", pel que impulsen "l'odi i la violència" com a conseqüència del seu homofòbia, xenofòbia i antisemitisme.

L'organització estenia la seva ideologia a través de revistes, com 'El Martillo' o 'Extremo', concerts de grups neonazis i reunions que s'organitzaven, sobretot, en el local 'La Bodega', d'Alcalá de Henares. La porta d'aquest lloc exhibia un cartell que deia: 'Only Whites' (només blancs).

Segons el tribunal, els acusats encaixen amb l'estètica dels Hammerskin: cap rapat o cabells curts, plens de tatuatges --en el judici anaven amb camises llargues que cobrien els seus braços-- i botes d'aspecte militar.

L'Audiència acredita que Hammerskin-Espanya constitueix una organització amb fins delictius. Enfront d'això, el capitost del grup va negar que es tractarà d'un grup organitzat, definint-lo com "una actitud juvenil" que engloba a "un grup de col·legues" a nivell internacional amb fins lúdics.

Els processats van negar pertànyer a la banda i van assegurar que el material que va confiscar en els seus domicilis tenia més que veure amb la seva afició a la militància i a la II Guerra Mundial. En les seves cases, es van trobar vídeos de Hitler --'Les SS Sang i Foc' i 'Les Armes Secretes de Hitler'-- i Mussolini, així com samarretes amb emblemes neonazis i amb l'escut dels Hammerskin-Espanya.

El testimoni del periodista amb el pseudònim Antonio Salas, autor de 'Diari d'un Skin', corrobora altres proves de les quals disposa la Secció. Sales es va infiltrar en el grup per donar a conèixer els secrets d'una de les bandes neonazis més importants a Espanya. Durant la seva compareixença, va identificar a diversos dels processats com a integrants de Hammerskin-Espanya.

Als acusats se'ls va detenir el mes de març del 2004 en la 'Operació Punyal', desenvolupada a Madrid, Barcelona, València i Guadalajara. Una foto intervinguda en el domicili d'un dels acusats en la qual apareixien diversos membres del grup en un homenatge a Rudolf Hess amb una bandera amb insígnies nazis va donar origen a la investigació.