El Govern i les comunitats autònomes van arribar ahir a un acord per portar a terme una "primera onada" de vacunació per combatre la nova grip que immunitzarà entre el 15% i el 20% de la població, entre ells embarassades, malalts crònics de més de sis mesos i professionals sanitaris i serveis essencials -Forces de Seguretat de l'Estat, personal de Protecció Civil i Bombers-. Per contra, entre aquests grups de risc no hi haurà els menors de 14 anys si no són malalts crònics. L'Executiu va voler tranquil·litzar la població assegurant que Espanya comptarà amb una reserva de vacunes que cobrirà fins al 60% de la població. També van decidir no endarrerir l'inici del curs escolar.

Després de més de quatre hores de reunió amb els consellers autonòmics de Sanitat i Salut en un nou Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, va assenyalar que s'han definit uns grups de risc. Segons va explicar, aquests seran els primers a vacunar-se "una vegada estiguin disponibles les vacunes i siguin autoritzades per l'Agència Europea del Medicament, probablement a finals d'octubre o primers de novembre".

Risc per a les embarassades

Entre aquests grups de risc hi ha les embarassades i els malalts crònics de més de sis mesos, així com els professionals sanitaris i els serveis essencials -Forces de Seguretat de l'Estat, personal de Protecció Civil i Bombers-. Jiménez es va referir específicament a les embarassades, de les quals va dir que són "un grup de risc clarament determinat pels experts en salut". "Poden fer un quadre clínic més greu" si s'encomanen del virus, va explicar la ministra. El mateix succeeix amb pacients que tenen una patologia prèvia de base, encara que la Comissió de Salut Pública ha elaborat un llistat amb aquelles malalties cròniques que poden afavorir una agudització de la malaltia. Així, Sanitat va difondre un llistat de malalties cròniques en les quals està indicada la vacunació, entre les quals les cardiovasculars (exclosa la hipertensió), les respiratòries, l'obesitat mòrbida, algunes diabetis i malalts de càncer tractats amb quimioteràpia.

Per contra, entre les persones amb més risc no s'inclouen tots els menors de 14 anys com es preveia en un principi, sinó només els que tinguin alguna patologia prèvia de base. "No hi ha garanties de seguretat per vacunar aquests nens", va assenyalar Jiménez abans d'argumentar que "no han demostrat ser un grup amb tanta incidència" com els adults.