La cancellera alemanya Angela Merkel va assegurar ahir davant les joventuts del seu partit que la multiculturalitat al seu país ha fracassat. Per a Merkel, els alemanys van creure erròniament que els immigrants que van començar a arribar als anys 60 marxarien i el temps ha demostrat que la convivència conjunta no funciona. La cancellera va assegurar que "permetre que persones de diferents cultures visquin sense que s'integrin no ha funcionat".

Les declaracions de la cancellera es produeixen en un moment en què hi ha un intens debat al país sobre la integració dels immigrants, en especial sobre l'encaix dels musulmans a Alemanya. Fa uns mesos la publicació del llibre de l'exfuncionari del Bundesbank Thilo Sarrazin va generar un intens debat que es manté. El llibre, líder de vendes durant les últimes setmanes, sosté que "els immigrants musulmans empobreixen la intel·ligència d'Alemanya".

Aquestes opinions van ser durament censurades per la classe política alemanya, però les enquestes asseguren que una part important de la ciutadania n'aprova les tesis.

A més, la popularitat de la cancellera es troba sota mínims i ja hi ha veus del seu propi partit que parlen d'un possible relleu de cara a les eleccions legislatives d'aquí a tres anys.

De fet, Merkel es va voler posicionar enmig de la pugna que hi ha a la CDU entre els partidaris d'endurir les lleis antiimigració i els partidaris d'aprofundir en la integració.

Merkel va matisar les declaracions del president del país, Christian Wuulf, que va assegurar que "l'islam forma part d'Alemanya com el cristianisme o el judaisme". La cancellera va indicar que sí, sempre que els immigrants facin més esforços per integrar-se. ?Merkel va anar més enllà i va ?assegurar que "qui no aprengui alemany no és benvingut". Per a Merkel, els nouvinguts necessiten aprendre la cultura local per tenir oportunitats laborals i els seus fills èxit a l'escola.

La cancellera alemanya va advertir als seus conciutadans que s'han d'acostumar a un paisatge "en el qual hi hagi mesquites" però també va assegurar que els immigrants han de fer un esforç més gran per integrar-se.

Merkel va defensar els drets dels immigrants però també va advertir que serà exigent en el compliment dels seus deures. Uns deures que "s'han exigit molt poc", va assegurar.