Els brasilers han sortit aquest dissabte al carrer per acomiadar el popular president sortint del país, Luiz Inacio Lula da Silva, i donar la benvinguda a la nova mandatària, Dilma Rousseff, la seva successora i aliada política. La presa de poder de Rousseff, de 63 anys i líder del Partit dels Treballadors (PT), s'escenifica aquest dissabte en una cerimònia pública a Brasília. Roussef assumirà les regnes d'una economia emergent, amb reserves de petroli i una creixent influència diplomàtica arreu. Lula, al poder durant vuit anys, és el líder més popular que ha tingut el Brasil en la seva història moderna. El carismàtic líder deixa el càrrec amb el cap ben alt i una popularitat rècord del 87%.

Està previst que la cerimònia de traspàs de poders es faci aquesta tarda (hora local). La nova presidenta passejarà amb un Rolls Royce descapotable pels carrers de Brasilia escortada per un gran dispositiu de seguretat. Però molts brasilers no han sortit al carrer per donar-li la benvinguda a ella, sinó per acomiadar el president més popular que ha tingut el país, Luiz Inacio Lula da Silva.

'Estic aquí per donar les gràcies a Lula per tot el que ha fet. Si Dilma fa la meitat ja estaré contenta', ha dit Izabel Rosales Figuereido a Reuters, que ha viatjat des de l'estat de Mato grosso do Sul per presenciar la inauguració de Rousseff.

Rousseff és la primera dona presidenta que ha tingut el Brasil i ha entrat al reduït grup de 18 dones líders del poder executiu o legislatiu d'entre els 192 països reconeguts per l'ONU. A les eleccions d'aquest mes d'octubre, Rousseff va guanyar amb un 55,99% del vots, mentre que el seu adversari, José Serra, del Partit de la Socialdemocràcia del Brasil (PSDB) va obtenir el 44,01% dels vots.

Malgrat que Rousseff hereta una economia amb bones perspectives de futur, també és cert que la nova presidenta haurà de resoldre una sèrie de reptes que Lula no va assolir, incloent el lidiar amb una moneda sobrevaluada que està danyant la indústria, una creixent despesa pública que alimenta la inflació i una pesada burocràcia que ofega la inversió i desanima la innovació.

Rousseff ho tindrà difícil per seguir l'estela de Lula. Durant els seus vuit anys al poder, el president sortint va aconseguir atraure inversions al país, treure més de 20 milions de ciutadans de la pobresa i reduir l'atur fins al 5,7%. I, tot i que existeixen encara desigualtat flagrants, la classe mitjana suposa ara més de la meitat de la població en aquest país de més de 190 milions de persones.

Rousseff, que s'ha rodejat d'un equip econòmic experimentat i respectat, mantindrà una política continuista del seu predecessor, amb polítiques favorables al mercat. També s'espera que implementi programes de benestar social similars als promoguts per Lula per eradicar la pobresa extrema al Brasil. A més, Rousseff estarà al capdavant del país quan aquest aculli la Copa del Món al 2014 i, dos anys més tard, sigui seu dels Jocs Olímpics.

Mantenir a l'alça una economia emergent

Amb l'objectiu de garantir l'estabilitat econòmica, Rouseff mantindrà les polítiques de mercat que han proporcionat estabilitat econòmica durant la darrera dècada: una moneda de lliure flotació, control de la inflació i disciplina fiscal. Si bé Rousseff proposa mantenir la disciplina fiscal amb ajustos graduals, ha eliminat les mesures dràstiques d'austeritat que van marcar el primer any de l'administració de Lula el 2003. Rousseff ha dit durant la campanya electoral que el Brasil no necessita retallar la despesa pública per seguir creixent a un bon ritme.

La nova presidenta, que va ser la ministra d'Energia i Mineria sota el govern de Lula, vol donar un rol fort a l'estat a les àrees estratègiques, com la banca, el petroli i l'energia.

Un altre dels objectius de la presidenta és estendre l'accés d'Internet de banda ampla entre les llars que tenen ingressos baixos, gràcies a l'empresa estatal Telebras, els actius de les quals van ser privatitzats els anys 90. Alguns líders industrials han afirmat que el sector privat es veuria danyat pel pla.

D'altra banda, una de les prioritats de Rousseff és revisar el sistema de recaptació tributària del Brasil, que actualment és molt complicat. A més, es planteja fer reformes microeconòmiques per afavorir les inversions. Entre les propostes, hi ha la d'harmonitzar les taxes entre els diversos estats del país més gran de l'Amèrica Llatina.

Incrementar el control del govern sobre les reserves de petroli

Rousseff dóna ple suport al gir que va donar Lula per incrementar el control del govern sobre les reserves de petroli recentment descobertes i de fet ella mateixa va ajudar a dissenyar el projecte. El moviment inclou la creació d'una nova empresa estatal per gestionar les reserves i un nou fons per invertir els guanys de la inversió en educació, salut i altres projectes de desenvolupament.

En l'àrea de la política exterior, la presidenta entrant dóna suport als objectius que ja tenia Lula, incloent la integració regional a l'Amèrica Llatina i intentar que els països en vies de desenvolupament tinguin un major pes al Banc Mundial i al Fons Monetari Internacional.

Rousseff també ha proposat crear una companyia energètica estatal juntament amb Bolívia. Però segons informa Reuters, atès que la seva prioritat són les qüestions domèstiques i que el seu perfil internacional és baix, és poc probable que continuï amb la diplomàcia d'alt nivell de Lula.