El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha mostrat convençut aquest dissabte que el president del PP, Mariano Rajoy, pretén "podar" l'estat del benestar, quan en una conferència el líder de l'oposició ha afirmat que l'Estat espanyol tindrà l'estat del benestar "que puguem".

"Aquest puguem va referit a podar o a campi qui pugui", ha assegurat Rubalcaba en unes declaracions a la premsa prèvies a un acte amb militants socialistes de Cantàbria, en qualitat de candidat a les primàries del PSOE.

Rubalcaba s'ha referit a les declaracions que Rajoy va fer ahir a Sitges, en una reunió amb empresaris, on va assenyalar que l'Estat espanyol "tindrà l'estat del benestar que puguem permetre'ns" i, després de referir-se a determinades prestacions públiques, ha afirmat que "un país africà pot tenir uns governants amb unes magnífiques intencions, però si no té ingressos no és possible".

El vicepresident primer va atribuir a un "lapsus freudià" que Rajoy fes una comparativa amb l'Àfrica, quan "és evident que no hi ha cap país africà" que tingui estat del benestar.

Per a Rubalcaba, si se sumen "la referència al país africà" i el "tindrem l'estat del benestar que puguem", "la conclusió és evident: el puguem va referit a podar o a campi qui pugui, tant me fa, en tot cas, el que està anunciant el senyor Rajoy és el que està anunciant", ha conclòs.

Ha afegit que "ara" entén per què el president del PP "no fa" conferències de premsa i "no presenta iniciatives", perquè "cada vegada" que les ofereix i "respon una pregunta", li "surt el que porta dins".

Rubalcaba ha reiterat que "aquest puguem" al qual es va referir Rajoy en parlar de l'estat del benestar "ve de podar, sens dubte, o de campi qui pugui", el que "per als ciutadans és el mateix". "I aquesta és la raó per la qual resta tan calladet, perquè cada vegada que parla l'atrapen", ha remarcat.

El vicepresident ha fet aquestes afirmacions després de ser preguntat per la denúncia del PP sobre la "fallida total" de Castella-la Manxa, i s'ha enviat a les declaracions del conseller de Presidència, Santiago Moreno, qui les ha rebatut.

Tot i que ha aprofitat la pregunta "sobre comptes públics", ha dit, per criticar les declaracions de Rajoy, que ha considerat "el més cridaner del dia".

D'altra banda, i sobre les reunions amb militants socialistes que ha iniciat a Andalusia, i ha continuat a Cantàbria, ha destacat que es tracta d'un "procés de reflexió" individual i col·lectiva amb un sentit "fortament" autocrític, en què interessa més el que els "passa" als ciutadans que els temes interns del partit.

En aquest sentit, ha assegurat que a la reunió amb els afiliats andalusos no hi ha hagut "ni una pregunta" sobre temes interns, sinó que totes han estat sobre el que els "passa als ciutadans" i sobre el que aquests "reclamen" al PSOE. Cosa que, segons la seva opinió, és "molt cridaner" i demostra que el partit "està viu".

Així, ha assegurat que els militants s'interessen més per temes externs al PSOE i que afecten als ciutadans, com l'ocupació, sobretot dels joves, que pels interns.