Crisi al Constitucional

El president del TC no accepta la renúncia dels tres magistrats

Pasqual Sala rebutja la dimissió de Gay, Delgado i Pérez Vera, que hauria deixat el tribunal amb un 'quòrum mínim'

14.06.2011 | 08:28
El president del TC no accepta la renúncia dels tres magistrats
El president del TC no accepta la renúncia dels tres magistrats

El president del Tribunal Constitucional (TC), Pascual Sala, ha rebutjat la dimissió que li han presentat aquest dilluns el seu vicepresident, Eugeni Gay, i els magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera. En un decret que ha enviat també al Rei i als presidents del govern espanyol, del Congrés, del Senat, i del CGPJ, Sala afirma que ha adoptat la decisió amb la finalitat de "garantir la continuïtat i estabilitat d'aquest òrgan",però demana de nou a les parts implicades, en aquest cas al Congrés dels Diputats, que tingui en compte "els terminis de renovació constitucional i legalment establerts".

El decret que ha fet públic aquest vespre Sala recorda que la decisió final sobre la renúncia o no dels magistrats depèn exclusivament d'ell, perquè la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional preveu que perquè pugui ser efectiva la dimissió "ha de ser acceptada pel seu president", que és també qui estableixi el cessament o la vacant que consegüentment es produeixin.

Sala argumenta que ha adoptat la decisió "tenint en compte que el funcionament del Tribunal en Ple exigeix la presència de dos terços dels seus magistrats" i "donat el volum de processos constitucionals pendents sotmesos al seu coneixement i, de manera principal, la seva insubstituïble funció institucional com a intèrpret suprem de la Constitució i garant màxim dels drets fonamentals i llibertats públiques".

A més, afegeix, la renúncia té com a objectiu "garantir la continuïtat i estabilitat" d'aquest organisme, que ja actua amb un membre menys a causa de la mort de Roberto García Calvo l'any 2008, un dels membres de la formada d'Eugeni Gay i els altres dos magistrats que han presentat la dimissió. García Calvo\u00A0 mai ha estat rellevat.

Per tot, Sala resol "no acceptar les renúncies presentades pels magistrats Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera", però ho fa "sense perjudici de fer novament present, en aquest cas al Congrés dels Diputats, la necessitat d'observació dels terminis de renovació constitucional i legalment establerts".

El president del TC salva d'aquesta manera momentàniament una crisi sense precedents al sí del Tribunal. Mai fins ara cap magistrat havia presentat la renúncia, però tampoc s'havia produït una crisi tan profunda a causa de la incapacitat de les dues formacions polítiques de posar-se d'acord sobre els noms dels nous magistrats.

Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera havien d'haver estat rellevats al desembre després que el seu mandat va expirat el 7 de novembre del 2010. No obstant això, i malgrat que PSOE i PP s'havien compromès a completar el relleu en qüestió de setmanes, sis mesos després no hi ha cap perspectiva d'acord a la cambra baixa.

Sala ha enviat el Decret al Rei Joan Carles i als presidents del govern espanyol, del Congrés dels Diputats, del Senat i del Consell General del Poder Judicial.

Espanya Internacional

Siena reviu avui la seva cursa medieval

Siena reviu avui la seva cursa medieval

Més de 70.000 persones es reuneixen a la localitat toscana per veure aquest espectacle eqüestre

Corea del Nord decideix esperar «una mica més» per atacar l´illa de Guam

Corea del Nord decideix esperar «una mica més» per atacar l´illa de Guam

El líder nord-coreà insta els EUA a «desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte...

Manifestants fan caure una estàtua en honor als soldats confederats als EUA

Manifestants fan caure una estàtua en honor als soldats confederats als EUA

Un grup de manifestants va fer caure una estàtua en honor als soldats confederats a Durham...

Londres vol mantenir la unió duanera amb la UE temporalment

Londres vol mantenir la unió duanera amb la UE temporalment

El Regne Unit té la intenció d'evitar un «abisme» per a les empreses i individus britànics després...

Onze morts per la caiguda d´un arbre a l´illa de Madeira

Més de 30 persones han resultat més ferides en el transcurs d'una romeria religiosa

Enllaços recomanats: Premis cinema