Crisi al Constitucional

El president del TC no accepta la renúncia dels tres magistrats

Pasqual Sala rebutja la dimissió de Gay, Delgado i Pérez Vera, que hauria deixat el tribunal amb un 'quòrum mínim'

14.06.2011 | 08:28
El president del TC no accepta la renúncia dels tres magistrats
El president del TC no accepta la renúncia dels tres magistrats

El president del Tribunal Constitucional (TC), Pascual Sala, ha rebutjat la dimissió que li han presentat aquest dilluns el seu vicepresident, Eugeni Gay, i els magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera. En un decret que ha enviat també al Rei i als presidents del govern espanyol, del Congrés, del Senat, i del CGPJ, Sala afirma que ha adoptat la decisió amb la finalitat de "garantir la continuïtat i estabilitat d'aquest òrgan",però demana de nou a les parts implicades, en aquest cas al Congrés dels Diputats, que tingui en compte "els terminis de renovació constitucional i legalment establerts".

El decret que ha fet públic aquest vespre Sala recorda que la decisió final sobre la renúncia o no dels magistrats depèn exclusivament d'ell, perquè la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional preveu que perquè pugui ser efectiva la dimissió "ha de ser acceptada pel seu president", que és també qui estableixi el cessament o la vacant que consegüentment es produeixin.

Sala argumenta que ha adoptat la decisió "tenint en compte que el funcionament del Tribunal en Ple exigeix la presència de dos terços dels seus magistrats" i "donat el volum de processos constitucionals pendents sotmesos al seu coneixement i, de manera principal, la seva insubstituïble funció institucional com a intèrpret suprem de la Constitució i garant màxim dels drets fonamentals i llibertats públiques".

A més, afegeix, la renúncia té com a objectiu "garantir la continuïtat i estabilitat" d'aquest organisme, que ja actua amb un membre menys a causa de la mort de Roberto García Calvo l'any 2008, un dels membres de la formada d'Eugeni Gay i els altres dos magistrats que han presentat la dimissió. García Calvo\u00A0 mai ha estat rellevat.

Per tot, Sala resol "no acceptar les renúncies presentades pels magistrats Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera", però ho fa "sense perjudici de fer novament present, en aquest cas al Congrés dels Diputats, la necessitat d'observació dels terminis de renovació constitucional i legalment establerts".

El president del TC salva d'aquesta manera momentàniament una crisi sense precedents al sí del Tribunal. Mai fins ara cap magistrat havia presentat la renúncia, però tampoc s'havia produït una crisi tan profunda a causa de la incapacitat de les dues formacions polítiques de posar-se d'acord sobre els noms dels nous magistrats.

Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera havien d'haver estat rellevats al desembre després que el seu mandat va expirat el 7 de novembre del 2010. No obstant això, i malgrat que PSOE i PP s'havien compromès a completar el relleu en qüestió de setmanes, sis mesos després no hi ha cap perspectiva d'acord a la cambra baixa.

Sala ha enviat el Decret al Rei Joan Carles i als presidents del govern espanyol, del Congrés dels Diputats, del Senat i del Consell General del Poder Judicial.

Espanya Internacional

Theresa May no va voler concretar la factura final del Brexit.
May torna a vincular la factura del Brexit a la futura relació amb la UE

May torna a vincular la factura del Brexit a la futura relació amb la UE

La primera ministra britànica es mostra «optimista» sobre la seva pretensió d'una «associació...

Trump vincula l´alça dels delictes al Regne Unit amb l´«islamisme radical»

Trump vincula l´alça dels delictes al Regne Unit amb l´«islamisme radical»

Un informe estableix que les vulneracions de la llei han crescut un 13 per cent en el darrer any a...

Detenen una dona per pagar el seu casament amb la targeta d´una amiga a Castelló

L'arrestada va poder fer càrrecs per un total de 6.200...

Identifiquen 800 turistes per les falses intoxicacions a les Balears

Des de gener de 2016 s'han rebut a l'autonomia reclamacions per 4,5 milions, un 700 per...

El jutge de l´accident de l´Alvia imputa el director de seguretat de Renfe

Haurà de declarar sobre la seva responsabilitat en relació amb l'avaluació de riscos de la...

Traspassen l´autoritat d´Al Raqa a un consell civil després de l´alliberament

Les Forces de Síria Democràtica fan una crida a col·laborar en la reconstrucció de la...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema