El col·lectiu de presos d'ETA (EPPK) es va sumar ahir a l'Acord de Gernika amb l'objectiu de rei?vindicar el seu "paper actiu" en el procés. L'històric expres d'ETA, Jon Agirre Agiriano, "Elertxuri", i l'exreclusa Glòria Rekarte van ser els qui, en nom del col·lectiu de presos de la banda (EPPK), van signar el manifest.

L'acte, desenvolupat amb motiu del primer aniversari de l'Acord de Gernika, es va celebrar al teatre Lizeo d'aquesta localitat biscaïna amb la presència dels principals dirigents de les formacions i organitzacions del document. Entre ells, van destacar la presència del secretari general d'EA, Pello Urizar, Oskar Matute, d'Alternatiba, Patxi Zabaleta, d'Aralar, al costat de representants de l'Esquerra Abertzale Jone Goirizelaia, Rufi Etxeberria i Tasio Erkizia.

Després de la firma de l'acord, un total de 26 membres del col·lectiu de presos van pujar a l'escenari, on la membre del col·lectiu Itziar Galardi va llegir un text en el qual va reivindicar el seu "paper actiu" en el procés. "No volem actuar a favor dels presos sinó amb els presos. Anem en el mateix tren", va expressar en euskera, per afegir que amb l'adhesió al manifest demostren "el seu compromís davant del nostre poble".

En el seu discurs, Galardi va qualificar a l'Acord de Gernika de ser "la referència" per "anar a un escenari" en què es "respecti la decisió del poble", al temps que va denunciar la "imposició i sofriment" infligits pels Estats espanyol i francès. "Hauríem de jugar un paper actiu en el procés de pau, i la nostra referència és l'Acord de Gernika perquè ens reconeix aquest paper actiu en un procés que busca un escenari de pau i solucions democràtiques", va dir.

Amb anterioritat, els signants de l'Acord van llegir una manifest en el qual van defensar la necessitat de millorar la situació dels presos, així com "l'excarceració dels presos malalts i el fi de la doctrina Parot". Així mateix, els signants de l'acord van sol·licitar la legalització de Sortu i "la desactivació de les agressions i la paralització de judicis polítics".

Els assistents van anunciar també que, sota el lema "Euskal Herriak konponbidea nahi du" defensaran en una manifestació a Bilbao el 22 d'octubre l'Acord de Gernika, que en el seu full de ruta inclou "una pau sense vencedors ni vençuts". "En això estem treballant dins del full de ruta que és l'acord de Gernika amb l'objectiu de buscar solucions democràtiques per a la resolució del conflicte i això és el que li demanem a ETA i a l'Estat", van afegir.

Després de valorar, amb "bons ulls" la participació de Bildu a les eleccions, els assistents van assenyalar que el pas que ha donat ETA ha estat "molt positiu i de gran valor", sent "una de les expressions més violentes del conflicte", cosa que "ha possibilitat que el procés s'activi". No obstant això, els signants de l'Acord van lamentar que no tots els agents implicats "en el conflicte" han actuat de la mateixa manera. "Sembla que no està interioritzada la pau sense vencedors ni vençuts. Així cal entendre el creixement de la repressió. En la política penitenciària no hi ha hagut canvis, sinó per fer-la més crua", van assenyalar.

Crema de contenidors a Bilbao

D'altra banda, 31 persones detingudes per l'Ertzaintza divendres passat en els successos registrats a Bilbao després de l'enderroc del "gaztetxe" (local juvenil) Kukutza van quedar en llibertat, segons el departament basc d'Interior.

A aquests arrestats se sumen altres 3 joves, que encara ahir no havien passat a disposició judicial, detinguts la matinada de diu?menge a la capital biscaïna en uns nous incidents, en els quals una persona va resultar ferida amb cremades, 5 vehicles van ser incendiats i van cremar també un caixer automàtic i diversos contenidors d'escombraries.

Segons Interior, aquests 3 joves, arrestats per la seva possible relació amb la crema de contenidors, posseïen diverses pastilles incendiàries com les que s'utilitzen per a l'encès de barbacoes, similars a les que es van trobar en algun dels contenidors incendiats.