El president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns en el marc del debat d'investidura que la seva intenció és "no augmentar impostos" perquè, segons ha assegurat, no li sembla oportú en aquest moment en què les empreses i els ciutadans pateixen dificultats. Ha estat en el torn de rèplica al líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, que li ha retret que amagui les "males notícies" en aquest debat i l'ha emplaçat a aclarir si té intenció d'augmentar l'IVA per poder complir els objectius de dèficit. Rajoy també ha agrit al president del grup parlamentari del PSOE la seva disposició a pactar algunes de les reformes que caldrà impulsar en els pròxims mesos.

Rajoy ha expressat el seu convenciment que el creixement econòmic vindrà de la mà del control del dèficit públic i del suport als emprenedors, i s'ha mostrat contrari a "tocar" l'Impost de Societats perquè, segons ha recordat, en els últims anys aquest impost ha reduït la seva recaptació "com cap altre".

Segons el president electe del govern espanyol augmentar aquest impost en la situació actual que pateixen les empreses "seria un error lamentable que aniria en contra de la recuperació econòmica i la creació d'ocupació".

El líder del PP també ha reiterat que segons el seu criteri "la garantia de la cohesió social és la creació d'ocupació" i per tant "el major enemic de les polítiques socials són els governs que no fan una política econòmica que acaba generant ocupació".

No modificarà la Llei de jubilació

Mariano Rajoy també ha reiterat que és un ferm partidari del Pacte de Toledo assolit entre el PP i el PSOE per a les pensions, i per tant "no modificarà la Llei de jubilació". "No canviaré la Llei perquè una de les obligacions que tinc com a governant responsable és assumir els compromisos que fóra ha assumit el govern de la nació i el programa d'estabilitat del Regne d'Espanya", ha dit, fet que implica que mantindrà l'edat de jubilació als 67 anys, com va aprovar el Congrés dels Diputats aquest 2011.

Rajoy actualitzarà les pensions i passarà els festius als dilluns

Mariano Rajoy ha concretat aquest dilluns en el seu discurs d'investidura el ventall de mesures que aplicarà perquè l'Estat recuperi el pols econòmic i torni a crear ocupació, un desafiament pel qual ha demanat el concurs de tota la societat i formacions polítiques i que passa, en primer terme, per les desgravacions a la contractació, una revisió profunda de l'administració i un procés recentralitzador de l'Estat per unificar normes i criteris. Tot amb una condició ineludible: cal complir els compromisos i reduir el dèficit en 16.500 milions al 2012. L'única partida que augmentarà serà la de les pensions, que -en compliment del seu programa electoral- s'actualitzaran el pròxim any.

El líder del PP ha demanat la confiança del Congrés per esdevenir el sisè president de la represa democràtica prometent posar en marxa les "reformes necessàries que el país necessita per tenir èxit a l'Europa de l'Euro". Una determinació que plasmarà a la primera llei que posarà en marxa: la Llei d'Estabilitat Pressupostària que servirà per ratificar el que marca la reforma de la Constitució. El text fixarà els criteris per a una reducció progressiva del nivell de deute fins al 60% al 2012 i situarà al 0,4% el dèficit estructural global del conjunt de les Administracions Públiques.

Aquest és el marc real de l'acció del seu govern al 2012 i l'única partida que augmentarà aquest any serà la de les pensions. Era una promesa electoral que no ha volgut deixar de banda. Això sí, ha advertit, és "l'únic compromís d'augment de despesa" que assumeix i "tota la resta són susceptibles d'una reducció a la baixa". A més, Rajoy ha volgut llançar un avís de cara a possibles nous "sacrificis": No descarta la necessitat "d'adoptar en el futur noves mesures d'àmbit pressupostari".

Tot plegat quedarà plasmat en les primeres actuacions del seu executiu. El Consell de Ministres del dia 30 aprovarà un Reial Decret de mesures urgents que inclourà la pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat i un Acord de No Disponibilitat Els pressupostos del 2012 arribaran més tard, tot i que Rajoy s'ha compromès a tenir-los enllestits abans del 31 de març.

Redimensionar l'Administració

La contenció de la despesa passar per una reforma administrativa profunda per "eliminar ineficiències, solapaments i duplicitats entre les Administracions Públiques". Segons Rajoy, s'imposa un "redimensionament del sector públic i del personal al seu servei" que comportarà la congelació de la reposició de funcionaris "excepte en l'àmbit de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i Serveis Públics Bàsics".

Això és també una "reestructuració i supressió d'organismes autònoms, agències i altres entitats públiques" i una "reducció del funcionament de l'Administració mitjançant una retallada de les despeses corrents, la gestió integral del patrimoni immobiliari i dels lloguers".

Dins aquest paquet, el gobvern del PP també hi inclou una reforma de la Llei de Subvencions que "amb caràcter general elimini les nominatives, incrementi la transparència en el seu atorgament, execució i evaluació del seu impacte, i defineixi els criteis homogenis per a la seva concessió". En aquest sentit, Rajoy també s'ha compromès a presentar al primer trimestre del 2012 una Llei de Transparència com a principi bàsic d'actuació de les administracions.

Recentralització

En el seu discurs Rajoy ha posat en dubte l'eficàcia del sistema d'organització actual de l'administració pública i ha avançat que "en coordinació amb les CCAA" impulsarà "un sistema de reconeixement mutu d'autoritzacions i llicències que elimini obstacles a la lliure circulació de béns i serveis per tot el territori nacional".

Aquest procés també influirà en el sistema educatiu, perquè segons Rajoy caldrà "garantir uns ensenyaments comuns a tot el territori nacional" i posar en marxa una "Estratègia Nacional de Qualitat de l'Educació" que prmogui, entre altres, el bilingüisme espanyol-anglès.

També en l'àmbit de l'educació, ha avançat que posarà en marxa un batxillerat de tres anys "per millorar la preparació dels futurs universitaris i elevar el nivell cultural mitjà d'Espanya" i establirà "un nou sistema nacional d'accés a la funció docent".

Pel que fa a la Sanitat, Rajoy ha apuntat que engegarà un pacte amb les CCAA "per fer més eficient i sostenible el Sistema Sanitari espanyol" i per "assegurar" la definició de la "cartera de serveis públics bàsics comuns".

Reforma del sistema financer

Rajoy ja havia apuntat que caldrien noves fusions per enfortir el sistema financer, i aquest dilluns ha reiterat la seva aposta però ha apuntat que caldrà que les entitats venguin l'stock d'habitatges de què disposen i assumeixin les pèrdues.

Calen, ha dit "més fusions i un canvi del mapa bancari fins a tenir entitats suficientment sòlides" i per tant "impulsarem aquest procés en els primers sis mesos de l'any" com a requisit "imprescindible" perquè "torni a fluir el crèdit a empreses i llars". Per fer-ho possible ha avançat la seva determinació de canviar el sistema de regulació i supervisió del Banc d'Espanya.

3.000 euros per a la contractació i desgravacions per habitatge

Rajoy també ha desgranat les seves propostes en matèria fiscal per a incentivar la contractació. Les primeres serà establir un procediment de compensació automàtica similar per a qualsevol tipus de deute reconegut per una administració pública, a més d'una reforma de l'IVA perquè els autònoms i les pimes no hagin de pagar impostos de factures que no han cobrat.

Una de les més destacades, però, és la creació d'una ajuda fiscal de 3.000 euros per a la contractació del primer treballadors, similar a la que li reclamava CiU, que s'acompanya amb la bonificació del 100% de la Seguretat Social del primer any per als contractes de menors de 30 anys.

També ha avançat que el seu govern mantindrà el tipus superreduit per a l'adquisició d'habitatge habitual i que recuperarà la deducció de l'IRPF per inversió en habitatge habitual. Algunes d'aquestes mesures aniran incloses en la Llei de Suport que l'executiu del PP vol tenir enllestida en els pròxims tres mesos.

Reforma laboral al primer trimestre del 2012

El pròxim president espanyol també ha expressat la seva determinació de posar en marxa la reforma laboral al primer trimestre del 2012. Tan bon punt va guanyar les eleccions, va citar a la seu del PP els representants de la patronal i dels sindicats i els va demanar acords per al dia de Reis. Aquest dilluns ha assegurat que té la intenció de reformar l'estructura i continguts de la negociació col·lectiva i primar la resolució extrajudicial de conflictes.

Menys ponts

Una de les mesures que han d'acompanyar la reforma laboral és una "racinalització" dels ponts del calendari laboral. Rajoy ha recordat que cal "fer compatibles els drets dels treballadors amb la competitivitat de les empreses", i per tant cal que l'executiu "abordi els costos que per a la nostra economia suposen els ponts", de manera que "es traslladaran les festes al dilluns més pròxim, amb l'excepció d'aquelles dates amb arrelament social".

Suprimir les prejubilacions

Rajoy també s'ha fixat com a objectiu acostar l'edat real de jubilació a la legal i suprimir les prejubilacions, excepte les que es donin en "circumstàncies molt excepcionals". A més, també aposta per "posar fre a la pràctica abusiva que suposa fer de la prestació per desocupació en els últims anys de la vida laboral un mecanisme de prejubilació". En aquest marc, ha apuntat que té intenció d'incentivar la prolongació voluntària de la vida laboral i fer més proporcionals les pensions i el que s'ha cotitzat al llarg dels anys.

Eliminar el que faci "enterbolir les aigües de la convivència"

El president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns en el seu discurs d'investidura que "la primera condició" per superar la crisi és "que Espanya treballi unida en un gran esforç solidari" i, per tant, caldrà que "desaparegui tot allò que pugui enterbolir les aigües de la nostra convivència". "Al meu govern no hi haurà espanyols bons ni dolents", ha dit, "sinó només espanyols". En aquest sentit ha admès que la seva haurà de ser una tasca "ingrata" on no es trobarà un escenari "d'afalags", però ha apuntat que "no ha arribat a aquest moment per recollir aplaudiments, sinó per intentar resoldre els problemes".

Rajoy impulsarà un "gran pacte nacional" de l'aigua que tindrà la "solidaritat interterritorial" com a un dels eixos

Així mateix, Rajoy ha assegurat que té intenció d'impulsar un "gran pacte nacional" de l'aigua que tindrà com a eixos principals la "unitat de conca, la sostenibilitat mediambiental, la prioritat d'ús a la pròpia conca amb garantia de les necessitats presents i futures, i la solidaritat interterritorial". Són quatre criteris que considera "raonables" i que segons ha apuntat marcaran la política de l'aigua que pretén posar en marxa aquests quatre pròxims anys.

En resposta a la intervenció del diputat del Cha Xesús Yuste, Rajoy ha evitat parlar explícitament de transvasaments, i ha assegurat que aquesta planificació hidrològica passa per una "gestió integral" que permeti "reduir el consum, millorar la eficiència i evitar el deteriorament dels recursos hídrics".