El Tribunal Constitucional (TC) va tornar la clau de la governabilitat d'Astúries a l'únic diputat d'UPyD al parlament regional després d'atribuir al PSOE l'escó que li va ser arrabassat pels tribunals en atendre un recurs de Foro sobre irregularitats en el vot emigrant. Així, a la sessió d'investidura del dia 22 el PSOE comptarà amb 17 parlamentaris, davant dels 12 de Foro, els 10 del PP, els 5 d'IU i l'únic representant d'UPyD, que podria fer president en primera ronda el socialista Javier Fernández si suma el seu vot al dels dos partits d'esquerres, que ja han tancat un acord.

El Constitucional va fer pública la seva decisió coincidint amb la jornada en la qual PP i Foro celebraven la seva cinquena trobada negociadora, en la qual els populars, que segueixen sense renunciar a presentar el seu propi candidat, van anunciar que també estan disposats a votar a Francisco-Álvarez Cascos si aquest aconsegueix el suport de l'únic parlamentari d'UPyD.

Amb la seva decisió, el Constitucional ha anul·lat la resolució del Tribunal Superior de Justícia d'Astúries (TSJA), que deixava en suspens el tercer escó obtingut pel PSOE a la circumscripció occidental del Principat, en la qual ordenava repetir el vot dels emigrants.

Foro havia presentat recurs en estar en desacord amb el recompte de 332 vots d'emigrants remesos per correu a la Junta Electoral i no a través d'un consolat o ambaixada, com estableix la llei. La sentència, el contingut íntegre de la qual es notificarà en els propers dies i que compta amb un vot particular, va ser rebuda amb satisfacció per PSOE i IU, que havien promogut els recursos d'empara a l'Alt Tribunal.