La negativa de la formació esquerrana Syriza a formar Govern a Grècia al costat dels socialdemòcrates i els conservadors va fer fracassar l'última temptativa dels partits per formar un Executiu després de les eleccions de diumenge i evitar la convocatòria de nous comicis. El cap de Syriza, Alexis Tsipras, va argumentar després de la seva reunió amb Evangelos Venizelos, líder del socialdemòcrata Pasok, que el compromís d'austeritat pactat pels dos grans partits grecs amb la Unió Europea és el gran escull per formar part d'aquest Executiu.

"El memoràndum amb la UE no l'ha rebutjat Syriza sinó el poble grec, i ningú té dret a aplicar-lo sota cap forma de Govern", va explicar Tsipras en relació amb la caiguda de vots que van registrar el Pasok i els conservadors Nova Democràcia, en contrast amb la pujada de les forces que s'oposen a les retallades.

Per part seva, Venizelos va advertir Tsipras que la seva creixent popularitat -el seu va ser el segon partit més votat diumenge- ha d'anar acompanyada de més responsabilitat i no de més arrogància. A més, li va retreure que estigui especulant amb la convocatòria de noves eleccions, uns comicis en els quals, segons els sondejos, Syriza seria aquesta vegada el guanyador, amb el 20,2 per cent dels vots.

L'exministre de Finances va explicar que de les seves reunions de dijous amb Nova Democràcia i Dimar (centre-esquerra) havia sorgit un acord per formar un Executiu que "en dos anys podria alliberar el país del memoràndum".

Els 19 escons de Dimar serien suficients perquè un tripartit amb Nova Democràcia i Pasok tingués la majoria absoluta, però aquest partit va deixar clar que només es coaligarà amb les formacions partidàries de les impopulars mesures d'estalvi si també en forma part Syriza. "És obvi que Syriza no està disposat a participar en un govern de salvació nacional. I nosaltres no participarem en un Executiu només amb Pasok i amb Nova Democràcia", va afirmar Fotis Kuvelis, líder de Dimar.