El Tribunal Europeu de Drets Humans va fer pública la comunicació a l'Executiu del cas A.M.B. contra Espanya i li ha preguntat "quines mesures concretes posarà en marxa el Govern per garantir el seu reallotjament" si s'executa l'expulsió d'un habitatge. La demandant, una ciutadana espanyola d'ètnia gitana de 24 anys, ocupa amb els seus dos fills petits des de juliol de 2009 un pis a Madrid de l'Institut Municipal de l'Habitatge. Es troba a l'atur sense prestació i rep 500 euros mensuals de renda mínima d'inserció.

A.M.B. havia sol·licitat sense èxit des de 2007 un habitatge. Després que el director de l'organisme de la Comunitat de Madrid constatés l'ocupació il·legal, el jutge va dictar el passat 12 d'octubre una ordre de desnonament. Esgotades les instàncies estatals, l'advocat de la demandant va demanar al Tribunal d'Estrasburg el passat 6 de desembre l'adopció de mesures provisionals per paralitzar el desnonament.

Sis dies després, unes hores abans de l'execució del desnonament, la cort europea va indicar al Govern espanyol "que no procedís a l'expulsió de la demandant i els seus fills del domicili".