El president dels EUA, Barack Obama, va instar el Congrés a actuar de manera "responsable" per elevar el límit d'endeutament del país i evitar així una "ferida autoinfligida en l'economia". "Elevar el sostre del deute no és una qüestió d'autoritzar més despeses, simplement permet que el país pagui les despeses per a les que el Congrés ja s'ha compromès", va assegurar el mandatari a la Casa Blanca en l'última conferència de premsa del seu primer mandat i a sis dies de la seva investidura per al segon. "La simple idea que això succeeixii, que els EUA no paguin els seus deutes és irresponsable. És absurd", va afegir.

Obama va insistir que els Estats Units no constitueixen una nació "morosa" i que els republicans al Congrés tenen la responsabilitat d'elevar el límit del deute nacional, situat el desembre passat en 12,3 bilions d'euros perquè el país compleixi amb les seves obligacions. "Els republicans al Congrés tenen dues opcions: poden actuar de manera responsable i pagar els seus comptes, o poden actuar de manera irresponsable", va destacar el mandatari.

Paral·lelament, Obama va assegurar que la tasca de reduir el dèficit no s'aconsegueix únicament a través de retallades a la despesa pública, fet pel qual va recomanar que el Congrés separi el debat sobre els dos assumptes.

El pacte fiscal que va aprovar el Congrés a principis de gener, després de durs enfrontaments amb la Casa Blanca, va renovar de manera permanent les retallades tributàries instituïdes durant la presidència de George W. Bush, però va postergar dos mesos les negociacions per reduir la despesa pública.

El sortint secretari del Tresor, Tim Geithner, ja havia notificat al Congrés a principis de mes que la seva agència posaria en marxa "mesures extraordinàries" per evitar una suspensió de pagaments de les obligacions del Govern.

Alguns comentaristes han advertit que el diàleg pendent entre el Congrés i la Casa Blanca sobre el límit del deute podria reviure la batalla política d'agost de 2011 que va contribuir que, per primera vegada en la història, l'agència Standard & Poor's degradés la qualificació del deute nord-americana de AAA a AA+.

Els líders republicans del Congrés han deixat en clar que, en nom de l'austeritat fiscal, continuaran exigint retallades de la despesa pública i que qualsevol augment en el sostre del deute estigui vinculat a les retallades fiscals.

A més de la qüestió fiscal, Obama també necessitarà l'ajuda del Congrés per a la confirmació de diversos nous càrrecs en el seu gabinet per a un segon mandat i la posada en marxa d'una reforma migratòria integral.