RESUM

Rajoy, a Xile: ´Amb la senyora Merkel molt bé, molt bé´

Es reuneix amb la cancellera després de dir que Alemanya que ha d'aplicar polítiques de creixement

 
Angela Merkel i Mariano Rajoy, ahir a la cimera de Santiago de Xile.
Angela Merkel i Mariano Rajoy, ahir a la cimera de Santiago de Xile.  diari de girona

SANTIAGO DE XILE | EFE/DDG El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van mantenir una conversa per confrontar les seves opinions sobre el creixement europeu i els esforços que els correspon a cada país. I pel que va trasmetre el cap de l'Executiu en acabar la reunió, la trobada va ser satisfactòria. "Amb la senyora Merkel molt bé, molt bé", va assegurar Rajoy als periodistes que els esperaven a les portes del seu vehicle, tot assenyalant que les relacions entre els dos països "són bones".
Rajoy i Merkel van tenir un primer contacte a Santiago de Xile, on tots dos participen en la cimera UE-Amèrica Llatina i Carib. Segons van informar fonts del Govern espanyol, van parlar del pròxim pressupost comunitari -sobre el qual s'intentarà arribar a un acord els propers dies 7 i 8 del mes vinent- i del procés d'integració europea.
Va ser en aquesta conversa quan van quedar per veure's de forma més tranquil·la per seguir analitzant diversos assumptes del futur de la UE.

Polítiques de creixement
Els dos dirigents van entrar junts al saló de sessions de la cimera i van mantenir aquest nou contacte per intercanviar els seus punts de vista sobre assumptes com la necessitat d'aplicar polítiques de creixement.
Divendres passat, a Davos (Suïssa), la cancellera va recordar que a Espanya la desocupació juvenil supera el 50% i ha advocat per aplicar "mesures pont" en alguns països, fins que les reformes estructurals tinguin efecte i contribueixin a reduir l'atur.
Davant aquestes paraules, Rajoy va dir que cal exigir als països de la UE que estan en condicions de posar en marxa polítiques expansives, com és el cas d'Alemanya, que les apliquin, perquè cal que creixi l'Europa comunitària.
Al seu torn, la cancellera, ja a la capital xilena, va contestar a Rajoy assegurant que el seu país fa la seva part i fa la aportació per aconseguir una zona euro "robusta". Va suggerir que Espanya aprofiti els seus avantatges competitius per exportar més a Amèrica Llatina.
Segons Rajoy, les relacions entre Espanya i Alemanya són bones i cal seguir treballant de forma conjunta a favor de la recuperació econòmica perquè la sortida de la crisi té solucions nacionals i europees i, davant això, tothom ha de fer-hi un bon paper.
El president del Govern també va poder abordar aquesta qüestió a Xile amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
Rajoy i Merkel seguiran parlant d'això amb més calma a la cimera hispanoalemanya que presidiran tots dos a Berlín el proper 4 de febrer.

Espanya Internacional

L'advocada de Juana Rivas a la sortida del jutjat de Granada.
Juana Rivas, detinguda a l'arribar al jutjat de Granada

Juana Rivas, detinguda a l'arribar al jutjat de Granada

La mare granadina s'ha lliurat a la justícia després de passar gairebé un mes en parador desconegut

El detingut al Marroc està relacionat amb un dels terroristes abatuts

El detingut al Marroc està relacionat amb un dels terroristes abatuts

La intel·ligència marroquí està col·laborant amb les forces de seguretat espanyoles

Almenys 40 ferits en un accident de dos trens a Filadèlfia

Un comboi d'alta velocitat ha topat passada la mitjanit amb un altre tren que estava estacionat

La UE va sancionar el nou ambaixador rus als EUA per la política amb Ucraïna

La UE va sancionar el nou ambaixador rus als EUA per la política amb Ucraïna

Washington suspendrà temporalment la concessió de visats a Rússia a causa de la reducció de...

Els serveis secrets esgoten els seus fons

El cap del Servei Secret dels Estats Units, Randolph Alles, va avisar que la costosa protecció al...

Colòmbia assegura que l´exfiscal de Veneçuela està sota la seva protecció

Caracas critica el president Santos per advertir que donaran asil a Luisa Ortega si ella ho demana

Enllaços recomanats: Premis cinema