Almenys 51 persones, en la seva gran majoria simpatitzants islamistes, van morir i 435 més van resultar ferides ahir a Egipte en la jornada més cruenta des del cop militar de dimecres passat, que va disparar els temors a l'esclat d'una confrontació civil.

Els successos, sobre els quals els Germans Musulmans i l'Exèrcit ofereixen versions oposades, van augmentar la ja alta tensió i van porta el xeic de Al Azhar, la institució més prestigiosa de l'islam sunnita, Ahmed al Tayeb, a demanar un acord de reconciliació "abans que el país caigui en la ?guerra civil".

El president interí, Adli Mansur, col·locat pels militars en substitució de l'islamista Mohammad Mursi, va formar una comissió judicial per investigar d'urgència els fets, en els que van morir en la seva majoria simpatitzants del president deposat, enfront del quarter general de la Guàrdia Republicana al barri de Ciutat Naser, on es creu que està retingut.

També va instar els manifestants a allunyar-se dels "centres vitals i les instal·lacions militars" del país i va insistir que la seguretat nacional ha de ser la prioritat perquè el període transitori acabi com més aviat millor.

Després de conèixer-se les dimensions del drama, els Germans Musulmans i el seu braç polític, el Partit Llibertat i Justícia, van emetre sengles comunicats en els quals acusaven a les forces de seguretat d'haver comès una "massacre" i feien una crida als egipcis a llançar una "intifada". Poc després, en una roda de premsa des de la mesquita de la plaça Rabea Al Adauiya, on es concentren diàriament els defensors de Mursi, els islamistes van presentar vídeos i casquets de bala per denunciar el paper de l'Exèrcit i la Policia.

"Aquest dia mai serà esborrat. Només dues vegades s'ha disparat contra el mateix poble egipci: Israel (en referència a les guerres que van salvar els dos països abans de signar la pau en 1979) i ara (el cap de l'Exèrcit, Abdel Fatah) Al Sisi", va dir un portaveu de la Germandat.

"Les milícies de Al [Sisi] volen convertir Egipte en una nova Síria", va afegir. Mentrestant, el principal partit salafista d'Egipte, Al Nur, va reclamar un "diàleg nacional sincer" per a la reconciliació, encara que aquesta formació s'ha retirat, després dels xocs d'ahir, del procés polític anunciat pels militars.