Montserrat Serra i Blanca Thiebaut, les cooperants alliberades ahir després de vint-i-un mesos de segrest, ja es troben a Espanya, segons ha confirmat l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF).

L'avió de les Forces Espanyoles en el qual volaven des de Djibouti ha aterrat sobre les 16.00 hores a la base aèria de Torrejón de Ardoz, on han estat rebudes pels seus familiars.

En una breu nota de premsa, MSF ha confirmat la seva arribada i ha reiterat "la importància que sigui respectada la privacitat de les dues cooperants i les seves famílies perquè tinguin espai i temps per adaptar-se de nou a la vida en llibertat".

A més, han assenyalat que, després de la roda de premsa que el president de MSF, José Antonio Bastos, ha ofert avui, l'organització no preveu fer cap declaració més sobre el tema en els pròxims dies.

La palafrugellenca i la madrilenya Blanca Thiebaut es troben bé de salut i estan "bé d'ànim però molt dèbils", segons ha explicat en roda de premsa Inés, germana de Thiebaut. De la seva banda, el president de l'ONG, José Antonio Bastos, ha tornat a condemnar enèrgicament el segrest, ha evitat donar detalls sobre l'alliberament i ha demanat respecte a la "privacitat" en uns moments "alegres" però "difícils". L'entorn de Montserrat Serra es va reunir ahir a la tarda al bar que la família té a la població i no han volgut fer declaracions a la premsa. Es mostren satisfets, però curosos.

Les cooperants de Metges Sense Fronteres (MSF) Montserrat Serra i Blanca Thiebaut van ser segrestades el 13 d'octubre del 2011 per un grup d'homes armats quan viatjaven en un vehicle pel camp de refugiats d'Ifo 2, un dels que hi ha a Dadaab (Kènia). Els segrestadors van deixar ferit el conductor del vehicle i van fugir amb les noies, de Palafrugell i Madrid, respectivament. El rapte es va produir el 13 d'octubre al voltant de la una del migdia i els captors van dur-les de seguida a Somàlia, on han passat 21 mesos privades de llibertat. Amb el suport els governs espanyol i català, l'ONG, coneixedora del territori, ha liderat les negociacions per alliberar les ostatges, que s'han dut a terme amb total discreció i prudència.

Serra i Thiebaut treballaven al camp de refugiats d'Ifo 2 com a logistes en la construcció d'un hospital. Arrel del segrest, la secció espanyola de Metges Sense Fronteres va aturar immediatament les activitats d'ajuda humanitària a Dadaab i va cedir-les a la Creu Roja de Kènia, que ha estat tot aquest temps oferint atenció sanitària a la població. La intenció de MSF era mantenir aturades les activitats fins que es produís l'esperat alliberament de les cooperants. La crisi humanitària de la Banya d'Àfrica, agreujada pel conflicte armat de Somàlia, ha portat fins a Dadaab mig milió de persones refugiades. Una de les polítiques de l'ONG és treballar sense seguretat i de fet Serra i Thiebaut no portaven escorta quan van ser capturades.

La familia està esperant la seva arribada

Familiars de Montserrat Serra es van reunir ahir a la tarda al bar que el seu oncle té a Palafrugell. Durant tot el segrest, la família ha estat molt discreta i s'ha mantingut allunyada dels mitjans de comunicació. Ahir no van fer excepció, i no han volgut fer declaracions sobre l'alliberament de la cooperant.

Tot i això, han explicat fora de micro que estan molt contents que el segrest hagi acabat amb final feliç però demanen prudència perquè volen que la Montserrat Serra arribi tan aviat com sigui possible a casa i puguin comprovar que està bé de salut. La família ha rebut des del principi el suport de Metges sense Fronteres i ahir, dijous també hi havia una representat de l'ONG fent-los costat en aquests moments de nervis.

Per evitar interrupcions, els familiars -que a primera hora de la tarda estaven a l'exterior del bar- van recollir la terrassa i van continuar reunits dins l'establiment, a porta tancada. A fora, van col·locar una cinta a la porta d'accés i un cartell on es podia llegir que el bar estarà tancat tant avui com el dia 20.

Somàlia, un estat fallit

Metges Sense Fronteres fa molt de temps que desenvolupa projectes humanitaris a Kènia i a Somàlia i és per tant coneixedora de la gent i del territori. Somàlia, l'indret on les cooperants han restat capturades, és un estat fallit que després de la guerra civil va quedar dividit en diverses faccions independents, sense un govern que controli el territori en la seva totalitat. Part del país està controlat per al-Xabab, la milícia vinculada a al-Qaida, i una altra part està dominada pels caps tribals. És per això que Metges Sense Fronteres va fer fa uns mesos una crida al suport de tota la població somali, la població de la diàspora, els líders comunitaris i les autoritats que controlen les zones de Somàlia on estaven retingudes Serra i Thiebaut perquè els ajudessin en l'alliberament de les cooperants.

En un primer moment, el govern de Kènia va acusar al-Xabab d'haver comès el segrest, però la milícia armada mai ha reivindicat el captiveri i en canvi Kènia va fer servir el rapte com a excusa per poder atacar la frontera amb Somàlia. Segons diversos experts consultats per l'ACN, els segrestadors només tenien un mòbil econòmic i no polític, ja que mai van demanar intercanvi de presos o altres peticions polítiques. És per això que la hipòtesi d'al-Xabab va anar perdent força fins dissipar-se. No es descarta la possibilitat que els segrestadors estiguessin vinculats a la milícia, però en qualsevol cas no actuaven en el seu nom.

El silenci i la màxima prudència per part dels negociadors han estat la nota predominant durant el temps que ha durat el segrest i de fet han aconseguit que els mitjans de comunicació no en parlessin gaire. I és que, durant tot aquest temps, les úniques notícies que han transcendit sobre Serra i Thiebaut han estat en referència el seu bon estat de salut, a partir de les declaracions de responsables del ministeri d'Exteriors o bé de la secretaria d'Afers Exteriors de la Generalitat.

Mentre han estat segrestades, Somàlia ha viscut una situació de conflicte armat que s'ha anat intensificant. Arrel del segrest, Kènia va enviar tropes a Somàlia el passat octubre per combatre els rebels d'al-Xabab, als quals acusen d'atacs a les seves forces de seguretat, cooperants i turistes dins de Kènia. Ara, les tropes s'emmarquen dins la força de manteniment de pau de la Unió Africana.