Entre 100.000 i 110.000 persones, segons la policia local, han omplert els carrers de Bilbao aquest dissabte al vespre en una manifestació que s'ha convertit en un clam en favor de l'amnistia i els drets dels presos bascos. Malgrat que la manifestació havia de ser silenciosa, els crits s'han succeït. Familiars de presos s'han fet sentir amb pancartes i proclames en favor de l'amnistia i l'acostament dels reclusos al País Basc. Sota el lema "Drets humans, acord i pau", la marxa ha estat convocada per un particular, Joseba Azkarraga, en resposta a la prohibició de la mobilització de la plataforma social "Tantaz tanta" pel Jutge Eloy Velasco. Hi han participat els principals dirigents de les formacions nacionalistes basques.

Joseba Azkarraga, integrant d'Eusko Alkartasuna i exconseller de Justícia sota el govern de Juan José Ibarretxe, ha reconegut a twitter que ell ha estat qui ha registrat la convocatòria, a títol particular, la concentració d'aquest dissabte. Finalment, però, la negativa de l'Audiència Nacional ha tingut l'efecte contrari i ha provocat una gran mobilització.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) havia demanat la prohibició de la nova manifestació. El jutge de l'Audiència Nacioal, Ismael Moreno, ha sol·licitat informes del govern basc i les forces de seguretat per acreditar la marxa i, 40 minuts abans del seu inici, ha donat el vist-i-plau a la convocatòria. El magistrat considera que no hi ha relació entre la manifestació convocada pel PNB i EH Bildu amb la que aquest divendres va prohibir, perquè estava organitzada per la plataforma de suport als presos bascos, Herrira.

Com estava previst, hi han participat els principals dirigents de les formacions nacionalistes basques. Feia 15 anys que els independentistes d'esquerres i els nacionalistes que ara governen al País Basc no es manifestaven plegats.

A la marxa hi ha hagut representació de partits catalans com ERC i la CUP.