El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va subratllar ahir que el Govern «no pensa paralitzar» la implantació de la Lomce, perquè això seria crear «incertesa», però va anunciar que parlaria personalment de manera «immediata» amb tots els consellers autonòmics per aplicar-la «el millor possible». En la seva estrena parlamentària com a ministre, en el ple del Senat, Méndez de Vigo va afirmar que explorarà el «marge de maniobra» que pot haver-hi en la reforma educativa, encara que les lleis, va recordar, calia «complir-les», de la mateixa manera que els calendaris d'aplicació. Segons el calendari de la Lomce, inclòs en la mateixa llei, s'implantarà la reforma al setembre en els cursos parells de Primària, primer i tercer de Secundària i primer de Batxillerat.

Méndez de Vigo va respondre a tres preguntes de l'oposició sobre les polítiques del seu departament (CiU), les pujades de taxes universitàries (PSOE) i el calendari d'implantació de la Lomce (Entesa), així com una interpel·lació sobre aquesta mateixa qüestió (PSOE). El ministre ha indicat que Espanya té tres grans problemes: el finançament autonòmic, la justícia i l'ensenyament, que «hem de resoldre entre tots», va dir, perquè influiran en les generacions futures. Va apostar així per una actitud de diàleg i d'escoltar abans de prendre decisions respecte a la Lomce, ja que la lleialtat és «en doble sentit», va assenyalar en al·lusió al fet que la nova consellera d'Educació d'Aragó, Mayte Pérez, hagués anunciat el rebuig a la implantació immediata de la Lomce, mentre que altres comunitats sí ho faran. «No podem crear desigualtats, les lleis s'han de complir, els calendaris cal complir-los, però hi ha marge de maniobra dins de les mateixes i això és el que exploraré», va precisar. Va recordar que encara no estaven constituïts tots els governs, però que la seva intenció era escoltar-los i, quan «sàpiga les seves preocupacions i desitjos», portar una proposta a una reunió de la Conferència Sectorial d'Educació.

Les xifres

El ministre va assegurar que els comptes públics havien passat de números vermells a verds perquè les reformes del Govern i l'esforç dels ciutadans havien donat fruit, el que permetria que la despesa educativa «creixés». Sobre l'augment dels preus de matrícula universitària i la pèrdua de 73.000 alumnes en tres cursos, segons el PSOE, el ministre va negar que hagués estat per falta de beques o per les taxes que abonaven, el mínim i màxim, va assenyalar, estaven «per sota» de la mitjana de la UE, d'acord amb un informe de la Comissió Europea de 2015. Va afegir que «les dades són les dades», ja que en el curs 2011-12, en tots els nivells a Espanya, hi va haver 681.000 beques i, al 2014-15, n'hi ha hagut 722.811.

Els senadors de l'oposició van demanar al nou responsable de la cartera d'Educació diàleg, cosa que, segons ells, no van tenir amb el seu antecessor, José Ignacio Wert. El senador socialista Vicente Álvarez Areces va assegurar que la majoria dels governs després del 24-M demanaven paralitzar la implantació de la Lomce perquè «hi ha raons sobrades per fer-ho».