Disset dels ferits de l'autobús accidentat ahir a Lille, al nord de França, que viatjaven de Bilbao a Amsterdam, ja van ser donats d'alta ahir al vespre, mentre que uns altres divuit romanen hospitalitzats, sis d'ells en estat greu.

L'accident, en el qual hi havia 53 estudiants bascos, dos conductors i quatre acompanyants, va succeir a dos quarts de sis del matí de diumenge quan l'autobús va quedar "decapitat" i incrustat a la meitat d'un túnel massa baix.

En total van ser hospitalitzats 35 passatgers. D'ells, 18 continuaven ingressats en el moment del tancament d'aquesta edició, i 17 van rebre ja l'alta metge, segons va informar el Govern Basc.

Els viatgers que van rebre l'alta van ser traslladats a la ciutat de Madalaine amb la resta de passatgers que no van patir ferides. D'aquesta manera el poliesportiu d'aquesta localitat acollia un total de 45 persones, que van passar la nit en aquest recinte a l'espera del seu trasllat a Euskadi.

Aquest trasllat tindrà lloc "probablement" avui al matí, quan es desplaci a la zona un representant del Govern Basc que coordinarà el retorn dels viatgers que no estiguin hospitalitzats.

En principi el trajecte serà amb tren des del lloc de l'accident fins a Hendaia, on els afectats seran atesos per equips d'experts d'intervenció, inclosos psicòlegs. Des d'aquesta localitat del País Basc francès, es traslladarà a cada viatger als seus punts d'origen.

Confiança cega en el GPS

El sinistre va tenir lloc a les 05.29 hora local, quan l'autobús, d'una planta i operat per l'agència bilbaina Viatges Livingston, va quedar encallat a la meitat d'un túnel de 2,60 metres del Grand Boulevard de la perifèria de Lille, a l'altura del municipi de la Madeleine.

El conductor, que va donar negatiu en els test d'alcoholèmia i estupefaents que se li van practicar, va admetre durant el seu interrogatori davant la Fiscalia que es va fiar del GPS sense prestar suficient atenció a la ruta.

Els passatgers de l'autocar que cobria el trajecte entre Bilbao i Amsterdam eren en la seva majoria joves d'entre 18 i 29 anys d'edat, que segons l'agencia organitzadora del viatge havien contractat una estada d'una setmana en un càmping proper a Amsterdam.

El president del consell departamental de Lille, Jean-René Lecerf, va assenyalar que la zona de l'impacte, en la qual s'han produït en el passat accidents similars, complia amb la normativa però mancava de mesures de seguretat suficients.

El cònsul general adjunt d'Espanya a París es va traslladar a Lille ahir al matí, en companyia d'un altre membre del Consulat, per atendre les necessitats dels joves espanyols ferits en l'accident d'autobús ocorregut.

Els dos representants consulars estan en contacte amb els membres de la policia francesa i de l'hospital de Lille on romanen ingressats els ferits, segons van informar fonts del Ministeri d'Exteriors.

En espera dels ferits

L'accident es va saldar amb sis joves espanyols ferits greus i quinze lleus. El Govern basc va confirmar que hi ha dos ferits molt greus, un noi i una noia amb traumatisme cranial i abdominal, respectivament.

En un comunicat, l'Executiu autonòmic va explicar que els hospitals del País Basc estan preparats per rebre als ferits el trasllat dels quals aconsellin les autoritats sanitàries franceses.

Exteriors va assenyalar que la decisió dels ferits de venir a Espanya és personal i va assegurar que de moment cap familiar havia sol·licitat el trasllat.

Després de l'accident, 34 persones van ser ingressades a l'hospital universitari de Lille, la majoria amb ferides lleus, com a fractures de nas, de clavícula o luxacions d'esquena.