Els funcionaris de les administracions públiques recuperaran el 75% del que els falta per cobrar de l'extra de Nadal suspesa el 2012 i veuran augmentar el seu salari l'1% el 2016, després de cinc anys de congelació, segons va anunciar el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Paral·lelament, el Govern va traslladar als sindicats que les pensions contributives i no contributives pujaran un 0,25% el 2016.

El ministre, que va presidir la Mesa General de les Administracions Públiques (AGE), va explicar que un 25% de la paga extra retinguda es recuperarà al setembre i l'altre 50% es reintegrarà al març i setembre de 2016. No obstant això, el reintegrament d'aquesta paga extra no suposa una obligatorietat per a les administracions autonòmiques i locals, que hauran de decidir sobre el pagament.

Així consta en els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 que avui aprovarà el Consell de Ministres, i que a més preveu augmentar la taxa de reposició dels funcionaris del 50% al 100% en els serveis essencials, als quals se sumaran les Institucions Penitenciàries, els serveis socials i el servei públic d'ocupació estatal (SEPE). La taxa de reposició per a la resta de funcionaris s'estableix en el 50%.

El salari dels empleats públics porta sis anys sense actualitzar-perquè als últims cinc anys de congelació cal sumar el de la baixada del 5% del 2010, fet pel qual acumulen una pèrdua de poder adquisitiu d'una mica més del 20%.

Per altra banda, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va presidir la Taula General de l'AGE que va tenir lloc després de la reunió amb Montoro. Fonts sindicals van valorar la decisió d'Hisenda i van destacar que també hi haurà una oferta pública d'ocupació (OPE) «acceptable».

No obstant això, el president del CSIF, Miguel Borra, va afirmar que la pujada salarial és «minsa», ja que no està en línia amb l'alça de l'1,5% que ha estat pactada per al sector privat.

Paral·lelament, el Govern va anunciar que tornarà als funcionaris l'últim dels tres dies de lliure disposició, anomenats «moscosos», que els va treure el 2012 i dels quals els havia retornat dos. Els tres dies d'antiguitat, anomenats «canosos», els podran rebre en funció dels anys de treball: un dia si compten amb vuit triennis, dos dies si tenen deu triennis i tres dies si porten 12 triennis d'antiguitat.