Les joves Marina Okarynska i Laura del Hoyo, de 26 i 24 anys d'edat, que van ser trobades dimecres mortes després de sis dies desaparegudes, seran enterrades avui al cementiri municipal de Conca. Així ho van confirmar fonts del tanatori de la Ronda Oeste, on l'equip de forenses va finalitzar les autòpsies que van fer durant tot el dia als cadàvers de les víctimes. Fonts del Bisbat de Conca i de les parròquies van assenyalar que el funeral per Laura del Hoyo se celebrarà a un quart de dotze a l'església de San Fernando i el de Marina Okarynska a dos quarts a l'església de San Esteban. Així mateix, el Bisbat va assenyalar que tots dos funerals seran oficiats per diversos sacerdots, entre ells el vicari general de la Diòcesi de Conca, Antonio Fernández, que estarà entre els oficiants del funeral de Laura del Hoyo. L'equip de forenses que va realitzar les autòpsies va sortir cap a dos quarts de nou de la nit del tanatori de la Ronda Oeste, al qual es van acostar nombroses persones per acompanyar a la família de les víctimes. efe/Ddg conca

Sergio Morate, el principal sospitós de l'assassinat de Laura del Hoyo i Marina Okarynska, les noies els cossos de les quals van ser trobats dimecres a Conca, va ser detingut a Romania. El sospitós, que no va oferir resistència, anava acompanyat per dos ciutadans romanesos amb els quals es preparava per ocultar-se a la casa d'un d'ells -a qui havia conegut a la presó- quan tots tres van ser arrestats a la localitat de Lugoj, a la regió de Timisoara.

Morate estava desaparegut des del 6 d'agost, el mateix dia en què van ser vistes per última vegada les dues joves, de 24 i 26 anys, que van anar a casa del presumpte assassí a recollir les coses que Marina, exparella de Sergio, hi havia deixat. Segons el Ministeri d'Interior, Morate va sortir d'Espanya en cotxe a través del punt fronterer de Portbou.

El jutge de Primera Instància i Instrucció número 2 de Conca havia dictat una ordre europea de crida i cerca de Morate i s'hi havien implicat l'Europol i la Interpol. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va agrair la col·laboració de la Policia romanesa i va assegurar que les autoritats espanyoles treballen perquè el detingut sigui lliurat «al més aviat possible».

La detenció de Morate es va produir menys de 24 hores després de la troballa dels cadàvers de les seves víctimes, localitzats dimecres al vespre per un ciclista al riu Huécar, a les proximitats de Conca, amb restes de calç i cremades.

Els investigadors treballen amb la hipòtesi que Sergio Morate havia planificat amb antelació i de forma exhaustiva el crim, que podria haver comès el mateix dia en què van desaparèixer les joves. Són molts els indicis que apunten en aquesta direcció, entre ells el fet que Morate, exparella de Marina, tingués calç a casa, quelcom que no és habitual. Tot ho tenia «ben pensat i estudiat», van explicar fonts policials, inclosa la fugida a Romania, fins a on podria haver viatjat en el seu propi cotxe.

Un altre detall que demostra que el suposat assassinat de les noies no va ser producte d'un moment d'alienació és que Morate no va utilitzar, des de la data de la desaparició de Marina i Laura i de la d'ell mateix, cap telèfon mòbil ni targeta de crèdit o dèbit. És a dir, el principal sospitós no va voler deixar pistes ni rastres per dificultar la feina policial.

Els investigadors ja han pres declaració a un amic de Morate que es troba a la presó i que va mantenir una relació sentimental amb una de les víctimes. Morate també va estar a la presó, i els seus pares, que tenen un negoci a Conca, conscients dels seus antecedents, l'estaven vigilant i intentaven la seva reinserció i rehabilitació.

Després de la troballa dels cadàvers, la família de Sergio Morate va escriure un text en el qual li deien que no només havia assassinat les joves, sinó també la seva pròpia família, i mostraven la seva confiança que el localitzessin i tanquessin perquè la seva «ment pertorbada» pogués recuperar-se i ser conscient del que havia fet. «No sabem quin diable o terrible demència es va apoderar de tu, però has de ser conscient que no només vas assassinar aquestes nenes: has matat la seva família i la que va ser teva, no hi ha excusa ni perdó».