L'Oficina Regional Europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha plantejat als seus estats membres un full de ruta per reduir el tabaquisme en la qual, entre altres qüestions, proposa impulsar lleis per protegir del fum del tabac els nens en l'àmbit escolar, les seves llars i a l'interior dels cotxes, El full de ruta es va presentar a la 65 reunió d'aquest organisme de Nacions Unides que s'està celebrant a Vilnius (Lituània), i el seu objectiu és que les generacions futures percebin el tabac com una cosa del passat.

«La generació que està creixent ara no pot entendre que la gent fumés als avions, autobusos, restaurants o oficines. Els èxits dels últims 20 anys mostren que el somni d'una Europa en què la lluita contra el tabac tingui èxit no és quelcom irreal», va assegurar Zsuzsanna Jakab, directora regional de l'OMS a Europa.

En el full de ruta s'enumeren les accions de major impacte per reduir i «desnormalitzar» el consum de tabac, per al que plantegen el desenvolupament d'una legislació lliure de fum que se centri en aquells àmbits on són presents els nens, esmentant col·legis, llars o automòbils.

De la mateixa manera, proposen alertar dels riscos que suposa el tabaquisme passiu, especialment per a aquells menors que el pateixen a l'interior dels cotxes o dels seus habitatges. En aquest sentit, el Regne Unit ha estat pioner, prohibint el consum de tabac als cotxes on viatgin menors.

El full de ruta també vol prohibir qualsevol tipus de publicitat, promoció o patrocini de les tabaqueres a la indústria de l'entreteniment o dels mitjans de comunicació; i millorar la formació dels professionals sanitaris i el suport a les famílies que prenguin mesures per reduir el consum de tabac.