El president de la Cambra de Diputats del Brasil, Eduardo Cunha, va autoritzar l'obertura d'un judici polític amb fins de destitució contra la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, després de considerar procedent una acusació contra la mandatària per irregularitats fiscals ocorregudes el 2015.

Cunha va anunciar la seva decisió en una roda de premsa en la qual va aclarir que no va trobar cap objecció per rebutjar l'acusació i en què va dir lamentar donar inici a un procés que serà responsabilitat de la Cambra de Diputats i que, segons ell, el país necessitava afrontar en algun moment.

"No faig això per motivació política i rebutjaria l'acusació si no estigués d'acord amb la llei", va afirmar el president de la Cambra Baixa, un dirigent de l'oficialista Partit del Moviment Democràtic Brasiler que al setembre passat es va declarar "independent" i que des de llavors dóna suport a causes defensades per l'oposició.

El president dels Diputats va dir que fins ara havia rebutjat 27 de 34 peticions que va rebre per autoritzar l'inici d'un judici polític contra la presidenta per considerar-les en desacord amb la llei o referir-se a fets ocorreguts en el primer quadrienni de Rousseff, que va assumir el seu segon mandat de quatre anys al gener.

"Vaig rebutjar totes les peticions que es referien a fets ocorreguts en el mandat anterior per respectar la Constitució, però he d'acceptar aquesta sol·licitud perquè la seva argumentació és correcta, no té errors formals i acusa la mandatària de crims de responsabilitat que han tingut lloc aquest any", va assegurar.

La Constitució brasilera preveu la celebració de judicis polítics contra un cap d'Estat sempre que es comprovin raons jurídiques o els "delictes de responsabilitat".