La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències prèvies d'investigació per intentar aclarir si l'atemptat talibà que divendres passat dia 11 va causar la mort de dos policies espanyols a l'ambaixada de Kabul tenia com a objectiu atacar Espanya. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va aclarir que la direcció de la investigació correspon a les autoritats afganeses, però que la Fiscalia farà les actuacions oportunes per determinar si Espanya era o no objectiu directe dels terroristes talibans. «El Govern és el primer interessat que les investigacions avancin el més ràpidament possible i amb la màxima claredat possible perquè volem saber si la intencionalitat de l'atemptat era o no era Espanya i l'ambaixada d'Espanya», va declarar. Fernández Díaz va assenyalar que «el cert és que Espanya ha estat agredida», ja que ha estat assaltada la cancelleria espanyola, que és territori de l'Estat, i han mort dos policies espanyols i dos ciutadans afganesos que prestaven servei en aquesta delegació diplomàtica. efe/Ddg barcelona

Els talibans van negar que l'ambaixada espanyola fos l'objectiu de l'atac llançat divendres contra un habitatge annex a la missió diplomàtica a Kabul i van assegurar que van atacar l'edifici perquè era utilitzat «per americans i britànics» per intercanviar informació d'intel·ligència. «Espanya és un dels països invasors i els seus soldats estan lluitant al nostre país, fet pel qual estan entre els objectius. Però particularment aquest atac no estava planejat ni va ser perpetrat contra l'ambaixada espanyola o els seus diplomàtics», va assegurar el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid.

Va afegir que «si ara els espanyols estan connectant la casa d'hostes amb la seva ambaixada és cosa seva», i va insistir que la seva formació va atacar l'edifici «sota el nom d'una casa d'hostes utilitzada per espies de diversos països invasors». Segons el portaveu talibà, els «espies» estrangers usaven la casa, situada «al costat» de l'ambaixada espanyola, per fer «plans».

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va recordar que els insurgents van reivindicar que l'objectiu de la seva acció era la casa d'hostes, situada al costat de l'ambaixada a Kabul, i que també les autoritats afganeses «s'han referit en tot moment» a un atac contra aquesta casa de convidats.

El portaveu del Ministeri d'Interior afganès, Sediq Sediqqi, va confirmar que la casa atacada «pertany» a l'ambaixada espanyola, igual que el cap del Departament d'Investigació Criminal de la Policia de Kabul, Faraidoon Obaidi. A l'edifici que va ser «directament» assaltat residien els «guàrdies» de la missió diplomàtica, va confirmar Obaidi, tot aclarint que les «parts de l'ambaixada on s'allotjaven l'ambaixador, el seu número dos i els diplomàtics no van ser atacades».

Un avió procedent d'Espanya va arribar de matinada a Kabul per repatriar els cossos de les víctimes espanyoles i traslladar el nou destacament policial que substituirà l'actual.

L'atemptat talibà ha trastocat l'agenda de l'onzena jornada de la campanya per a les eleccions del 20 de desembre, ja que els candidats dels principals partits assistiran al funeral que presidiran els Reis a Madrid pels dos policies morts. Tant el president del Govern i candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, com els candidats del PSOE, Ciutadans, Podem i UPyD, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Pablo Iglesias i Andrés Herzog, van anunciar la seva assistència al funeral, que tindrà lloc a les quatre de la tarda al complex policial de Canillas, a Madrid, on prèviament s'instal·larà la capella ardent.

Tot l'Estat, amb els Reis al capdavant, va emmudir durant un minut per homenatjar Isidro Gabino San Martín i Jorge García Tudela, els dos agents que divendres van ser assassinats en un atac talibà. Des de les províncies d'on eren naturals els dos agents -Lleó i Granada- fins a la seu de la Direcció General de Policia o els complexos policials de Canillas i Moratalaz, els policies van expressar el seu suport i solidaritat amb les famílies de les dues víctimes i el seu dolor per la mort dels companys. Mentrestant, el Govern, el Congrés dels Diputats i el Senat també es van unir a aquest homenatge.