El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va instar a millorar les relacions entre el seu país i Corea del Sud en el seu discurs de Cap d'Any, i va afirmar que està disposat a parlar amb l'Executiu de Seül sobre «pau i unificació». En la seva intervenció emesa per la televisió estatal KCTV, Kim va reiterar la voluntat de Corea del Nord de dialogar amb el seu veí del Sud, i va demanar a Seül que tingui en compte l'acord que van aconseguir les dues parts a l'agost passat i que va posar fi a un període d'alta tensió militar que va despertar temors de guerra a la península de Corea.

«Estem disposats a mantenir converses amb la ment oberta amb qualsevol que aspiri a la pau i a la unificació», va afirmar el líder nord-coreà. «Corea del Sud ha de respectar l'esperit de l'acord intercoreà d'agost. Seül hauria d'evitar actes que puguin alterar el clima de conciliació», va afegir Kim.

Pyongyang i Seül han mantingut en els darrers mesos dues ?reu?nions d'alt nivell per apropar postures després de l'acord subscrit el passat 25 d'agost, però les trobades es van tancar sense resultats concrets ni data per a una nova cita d'aquest tipus. El d'ahir va ser el quart discurs d'any nou de Kim, i en aquesta ocasió no va fer cap referència al programa d'armament nuclear de Corea del Nord.

Kim va recordar que l'Executiu està preparant l'organització del primer congrés del Partit dels Treballadors entre maig i octubre, el primer en 36 anys, i en el qual es podrien desvetllar noves direc?trius polítiques i una eventual de la cúpula del règim. Dijous, el líder nord-coreà va acudir al funeral d'Estat del màxim responsable del Govern en les relacions amb la veïna Corea del Sud, Kim Yang-gon, mort dos dies abans en un accident de trànsit.