La Fiscalia Anticorrupció demana per l'escàndol de les targetes opaques sis anys de presó per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i quatre anys i mig per al seu successor al capdavant de l'entitat, Rodrigo Rato, unes penes que Bankia redueix a quatre i tres anys, respectivament.

Un cop conclosa la fase d'instrucció pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, tant el fiscal, com Bankia i el seu principal accionista, l'Estat a través del FROB, reclamen l'obertura del judici oral i acusen els beneficiaris de les polèmiques targetes d'un delicte d'almenys apropiació indeguda.

Bankia va més enllà que Anticorrupció i els acusa també d'administració deslleial, igual que el FROB, que reclama quatre anys i nou mesos de presó per a Blesa i tres anys per a Rato.

En el que sí coincideixen tots a és exigir a Blesa que torni els 9.340.000 euros gastats per tots els usuaris de les black durant bona part del seu mandat, a partir de l'any 2003 i fins al 2010, i 2.690.000 a Rato pels càrrecs duts a terme des de la seva arribada a Caja Madrid fins a la seva sortida de Bankia.

Aquestes quantitats s'exigeixen de manera solidària i es descomptaran els diners que tornin o hagin reintegrat ja altres beneficiaris de les targetes amb les que van carregar més de 15 milions en diverses despeses, inclòs hotels, restaurants i compres de luxe.

No obstant això, Anticorrupció reclama únicament els càrrecs a partir del 2003, dels quals hi ha un detall individualitzat, de manera que reclama 12.040.000 euros -9,34 amb Blesa i 2.690.000 amb Rato-.

La Fiscalia incideix que Blesa va autoritzar l'entrega de les targetes «per a despeses de lliure disposició, incloses les alienes a la representació de l'entitat», creant així «una mena de sistema retributiu que no tenia cap empara legal».

Considera que les targetes van ser emeses «al marge del circuit ordinari» de l'entitat, per dotar-les de la «necessària opacitat», i que va ser l'exdirector general de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj qui es va encarregar de donar les indicacions, de manera que sol·licita per a ell dos anys de presó.

Pel que fa als controls de l'entitat, Anticorrupció explica que, «amb la intenció d'ocultar la veritable naturalesa i finalitat de l'emissió, Caja Madrid mai va practicar la corresponent retenció fiscal» i les va incloure en la comptabilitat «indegudament».

Pràctica mantinguda

Després de l'arribada de Rato a l'entitat, continua l'escrit, Sánchez Barcoj «li va explicar l'ús d'aquestes targetes i li va fer entrega d'una, decidint el nou president mantenir el sistema establert pel seu predecessor».

La Fiscalia acusa els altres 63 usuaris de la targeta d'un suposat delicte continuat d'apropiació indeguda, amb penes diverses d'entre un i quatre anys de presó, depenent de si s'aplica l'atenuant de reparació de dany en haver tornat les quantitats gastades.

En el cas de Bankia, que va descobrir i va denunciar les black, l'entitat demana penes als exconsellers i exdirectius de Caja Madrid en funció dels diners gastats i el que hagin retornat. D'aquesta manera, reclama dos anys entre reixes a una vintena d'antics membres del consell que van gastar més de 50.000 euros, entre ells l'exsecretari d'Estat Estanislao Rodríguez-Ponga i l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán.