Una persona amb mort cerebral i 5 ferits greus en un assaig clínic a França

El medicament que provaven 90 voluntaris està destinat a tractar trastorns neurodegeneratius

16.01.2016 | 00:00

Una persona es troba en estat de mort cerebral a França i cinc estan hospitalitzades després d'haver participat en l'assaig clínic d'un medicament destinat a tractar trastorns neurodegeneratius, que es va dur a terme amb 90 voluntaris i ha estat interromput.
Els afectats eren tots homes amb edats compreses entre els 28 i els 49 anys i el primer d'ells va començar diumenge passat a presentar símptomes que es van agreujar ràpidament, segons Gilles Edan, cap del servei de neurologia de l'hospital universitari de Rennes (nord-oest de França), on es va dur a terme la prova.
L'assaig clínic va ser efectuat pel laboratori francès Biotrial per al grup farmacèutic portuguès Bial a la recerca d'un medicament per tractar problemes motors i d'ansietat lligats a malalties neurodegeneratives.
La prova, autoritzada al juny passat, va començar al juliol i havia de comptar amb la participació de 128 homes i dones, després d'haver estat validada la molècula en diferents animals, inclosos ximpanzés.
El que ha passat va tenir lloc a la primera fase de l'assaig terapèutic, amb voluntaris sans als quals se'ls havia explicat «clarament» el protocol i que eren conscients dels riscos, malgrat que el que ha passat, en paraules de la ministra de Sanitat, Marisol Touraine, és «inè?dit». En aquesta primera etapa, segons el seu ministeri, es buscava «avaluar la seguretat d'ús, la tolerància, els perfils farmacològics d'aquesta molècula en persones voluntàries sanes».
Un assaig es desenvolupa normalment en tres fases i requereix entre deu i 15 anys d'investigació des del desenvolupament d'una molècula en un laboratori fins a la comercialització del medicament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema