El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, l'opositor Henry Ramos Allup, va dir ahir al mandatari del país, Nicolás Maduro, que va acudir al Parlament a presentar el seu informe anual, que la Cambra "legislarà i controlarà" el treball de l'Executiu. "Vostè sap, president, que de vegades cal doblegar-se per no partir-se, però que ningú s'equivoqui amb que aquest és ara un poder constitucional autònom que debatrà, legislarà i controlarà", va afirmar Allup en el ple de la Càmera després de concloure el missatge anual de gestió del cap de l'Executiu.

Maduro va oferir ahir el seu missatge anual de gestió davant el Parlament veneçolà, que per primera vegada en 17 anys té majoria opositora i està presidit pel socialdemòcrata Allup, a qui li va donar la mà i va qualificar de "cap i capdavanter polític de l'oposició veneçolana".

El titular del Poder Legislatiu va aprofitar l'ocasió del missatge anual del president, transmès en cadena nacional de radio i televisió, per respondre a gran part dels temes que va ressenyar el mandatari veneçolà en el seu passatge per la gestió de l'Executiu durant el 2015. Li va recordar els "errors successius" que ha comès el chavisme, durant els 17 anys que es manté en el poder, per "culpa" d'"un model equivocat".

El parlamentari també es va referir a la llei d'"amnistia i reconciliació" amb la qual l'oposició pretén posar en llibertat als opositors empresonats, una mesura que Maduro ha rebutjat i que ha advertit que vetarà. "Aquí no podem seguir fins que no alliberem els presos polítics, que sí els hi ha president, i hi ha exiliats per raons polítiques", va exclamar.

Maduro va demanar al Parlament el seu suport per a la convalidació del "decret d'emergència econòmica", mateix que l'Assemblea Nacional ha d'atorgar abans de vuit dies.

D'altra banda, la renúncia del Maduro és una de les opcions que estudien els seus opositors des de mitjans de l'any passat i ahir va tornar al centre del debat, tant sols un dia després que aquest titllés de "catastròfica" la crisis que viu el seu país. El cap de l'oposició en el Parlament, Julio Borges va demanar "un canvi de rumb" perquè "si no fes aquest canvi hauriem de liderar el país per canviar el Govern".