L'organització terrorista Estat Islàmic (EI) prepara nous atemptats a la Unió Europea (UE) i, en concret, a França, segons adverteix un informe presentat per l'Oficina Europea de Policia, Europol. «Les discussions han portat a la conclusió que l'EI està preparant més atacs terroristes, incloent més atacs a l'estil dels de Bombai -que van causar 166 morts el 2008-, que serien executats a Estats membres de la UE, i a França en particular», estableix l'informe.

Europol va explicar que, des de la perspectiva del desenvolupament de l'amenaça terrorista dirigida contra la UE, els atacs del passat 13 de novembre a París, en què van morir 130 persones, van ser «significatius» per dos aspectes.

D'una banda, per la seva semblança als de Bombai en termes de «modus operandi, objectius triats, nombre d'atacants i impacte» i, de l'altra, perquè hi va haver «tres grups d'atacants entre els quals es trobaven nascuts i criats a França i combatents estrangers retornats» a Europa, va precisar l'oficina.

Europol considera que l'«estil Bombai» -que utilitza persones locals per executar els atacs- per atacar un país europeu, en combinació amb un altre tipus d'atemptats reivindicats per l'EI, com el d'octubre passat en un avió rus abatut a Egipte o els registrats a Ankara i Suriç (Turquia), Beirut i Bagdad, fa pensar en «objectius obvis de repressió immediata».

L'estratègia de l'EI

En aquest context, va afirmar que els atemptats de París «semblen ser part d'una estratègia més àmplia de l'EI» per tenir un abast «global», específicament «atacant França però possiblement més estats membres de la UE en un futur pròxim».

En un altre ordre de coses, les negociacions entre les parts sirianes en conflicte començaran el proper 29 de gener i duraran sis mesos, va confirmar l'enviat especial de les Nacions Unides per al conflicte a Síria, Staffan de Mistura.

El mediador va explicar que avui enviarà les invitacions als participants, tot i que no va voler precisar a qui convidarà i a qui no, i alhora va destacar que encara està obert el procés sobre quin grup és considerat terrorista i quin no.