Els nous protagonistes de l'escenari polític espanyol van acostar ahir posicions. Mentre el líder de Ciutadans exigia l'abstenció del PP i el representant de Podem, Pablo Iglesias, refeia ponts amb el PSOE després de l'agre discurs de dimecres. El vot però no va variar.

Iglesias va intentar reconstruir ponts amb el PSOE i, malgrat el seu rebuig a donar suport ara a Sánchez, el va emplaçar a una nova negociació des d'aquesta mateixa nit a la recerca del que va anomenar «l'acord del petó», evocant així el que es va fer dimecres enmig de l'hemicicle amb el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech.

«Flueix l'amor i la passió en la política espanyola, Pedro; només quedem tu i jo», va arribar a bromejar en unes paraules acollides amb gest seriós per part del líder socialista.

No hi va haver cap disculpa després que acusés fa dos dies Felipe González de tenir tacat el passat de «calç viva», però sí un intent de rebaixar la tensió.

«A la vista de la tensió que es percep en els grups era necessari relaxar el to i assumeixo la part que em toca», va reconèixer.

Així va començar el seu discurs i així el va concloure: «De vegades les discussions més agres precedeixen als moments més dolços».

En el seu torn, el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, sense dirigir-se explícitament a Iglesias, el va convidar a «bandejar la ira, el rancor, la ràbia i les frivolitats» com un pas «imprescindible» en l'Espanya d'avui.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va carregar especialment contra Rajoy, al que va demanar que s'abstingués i al que va acusar d'haver intentat posar en escac el paper constitucional del Rei, així com al Congrés i a la mateixa democràcia, encara que «no ho ha aconseguit».

També va cridar l'atenció sobre el fet que votin junts els qui volen que es trenqui Espanya, en al·lusió a Podem i als independentistes, i els qui volen que es «podreixi», en referència al PP.

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va oferir el suport del seu grup a un govern d'Espanya «com a contrapartida d'un referèndum a Catalunya», i el d'ERC, Gabriel Rufián, va advertir Sánchez d'una companyia com la de Rivera, a qui va comparar amb el dirigent nord-americà republicà Donald Trump.

El representant del PNB, Aitor Esteban, va oferir diàleg a Sánchez en la nova etapa que s'obre a partir d'avui. Van reiterar els seus arguments els representants del grup mixt, com el d'IU-UP, Alberto Garzón, qui li va emplaçar a reunir-se a partir del dilluns amb la premissa que «no som enemics, som possibles aliats». L'única excepció va estar Ana Oramas, en donar el seu suport a la investidura de Sánchez com a «primer pas cap al consens».

El president del Congrés, Patxi López, va informar per telèfon el Rei del resultat de la segona votació del debat d'investidura, en la qual el candidat socialista a la Presidència, Pedro Sánchez, no va aconseguir la confiança de la Cambra i dilluns es reunirà amb el cap de l'Estat a la Sarsuela.