L'ONU recorda a la UE que ha de protegir els demandants d'asil

Brussel·les arriba a un principi d'acord amb Turquia per frenar l'entrada d'immigrants

09.03.2016 | 07:25
Merkel va qualificar el preacord de la UE amb?Turquia de «document consistent».

L'alt comissionat de l'ONU per als refugiats (Acnur), Phillipo Grandi, va recordar a la UE que «una persona que busca asil només pot ser retornada si es salvaguarda la seva protecció». Grandi, que va intervenir davant el ple del Parlament Europeu, va mostrar la seva preocupació perquè a Europa s'arribi a una situació de «devolució de refugiats sense les garanties de protecció necessàries».
L'alt comissionat va mostrar aquesta preocupació després de citar l'acord assolit entre Turquia i la UE, converses de les quals Acnur no va formar part. Els líders de la UE van arribar a un principi d'acord sobre les noves reclamacions de Turquia per frenar el flux cap a Europa d'immigrants irregulars i refugiats, també sirians, que inclouen 3.000 milions d'euros i agilitzar la liberalització de visats.
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el primer ministre turc van acordar que Turquia aplicaria l'acord bilateral de readmissió amb Grècia per a tots els immigrants que no necessitin protecció internacional, així com per a aquells interceptats a aigües turques.
«Comprenem que Europa ha d'organitzar el flux de refugiats i que fins ara no ha estat sostenible. Però és important gestionar les coses en el respecte del dret internacional dels refugiats», va explicar Grandi. «Un retorn dels que arriben a Grècia no es pot fer correctament si no es respecten totes les garanties, amb l'absolut respecte de la Convenció de Ginebra, examinant el cas abans que aquest refugiat sigui reenviat», va dir Grandi, que va mostrar l'interès d'Acnur a supervisar la situació.
L'alt comissionat va reconèixer la tasca de la UE en l'ajuda a Turquia, perquè és bo que «Turquia faci els passos per a l'admissió legal de refugiats». Grandi va dir que l'establiment de «passadissos legals» per als refugiats que surten de Síria és una mesura «molt important» per superar els efectes del contraban de persones. Aquests passadissos, va dir Grandi, serien importants també per a altres països amb una alta càrrega de refugiats, com Jordània i Líban.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, va qualificar davant el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, de «document consistent» el preacord assolit entre la UE i Turquia per expulsar immigrants il·legals i refugiats i va assegurar que és un «important pas» per a la solució de la crisi. La cap del Govern va expressar la seva confiança en què el que es va acordar sigui adoptat de manera vinculant a la cita prevista per a la setmana que ve, i va insistir que es tracta d'un instrument important per lluitar contra la immigració il·legal i l'acció de les màfies i els traficants.
Els mandataris de Turquia i Grècia van formalitzar a la ciutat turca d'Esmirna el tracte de readmissió d'immigrants i refugiats que, en paraules del primer ministre grec, Alexis Tsipras, tancarà definitivament la via a Europa de tots aquells que no vinguin d'un país en guerra. En enviar de tornada a Turquia tota persona que arribi de forma clandestina a alguna illa grega, es tallarà d'arrel el flux dels que intenten traslladar-se a Europa en fràgils llanxes, ja que d'aquesta manera el perillós viatge perdrà tot sentit, esperen els mandataris grec i turc. Alhora, l'acord de la Unió Europea (UE) d'admetre per vies legals un nombre de refugiats equivalent al de reenviats de Grècia a Turquia obrirà una esperança a aquells que segueixen al país eurasiàtic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema