El Govern japonès va aprovar, en el cinquè aniversari del terratrèmol i el tsunami del 2011, un nou pla per accelerar la reconstrucció de la zona afectada per la catàstrofe amb l'objectiu que estigui conclosa al 90 per cent el 2018. L'Executiu nipó destinarà uns 51.030 milions d'euros a un programa per a la reconstrucció dels habitatges i les infraestructures (autopistes i ferrocarrils) de l'àrea afectada pel tsunami que començarà el proper mes d'abril i conclourà en acabar l'exercici fiscal de 2017, al març de 2018.

Aquest pressupost s'afegeix als més de 207.000 milions d'euros que el Govern nipó va gastar entre 2011 i 2015 a la zona afectada, on en alguns llocs només s'ha assolit un nivell de recuperació del 40 per cent. El ministre de Reconstrucció japonès, Tsuyoshi Takagi, va lamentar que un lustre després del tsunami encara hi hagi «moltes persones vivint com a evacuats». Un total de 174.000 segueixen desplaçades a la regió de Tohoku, de les quals 59.000 viuen encara a cases temporals, segons les últimes dades oficials. En aquest sentit, Takagi es va comprometre que la reconstrucció de les zones afectades es completi en els propers cinc anys.

El pla anunciat també inclou el «suport físic i mental» als supervivents del terratrèmol i el tsunami de 2011, una catàstrofe natural en la qual van morir 15.894 persones i 2.561 romanen encara desaparegudes. El Govern pretén a més revitalitzar la zona com a centre turístic i aconseguir suspendre les ordres d'evacuació d'algunes de les sis ciutat que continuen desallotjades per la radioactivitat abans de març de 2017.

El Japó va recordar amb un minut de silenci el terratrèmol i el tsunami esdevinguts fa just cinc anys. En els diversos actes celebrats arreu del país es va guardar un minut de silenci en el moment exacte en què l'11 de març de 2011 es va registrar el terratrèmol de 9 graus en l'escala oberta de Richter que va va desencadenar la tragèdia. El Teatre Nacional de Tòquio va acollir una cerimònia oficial en la qual van participar diverses autoritats.