Els Estats Units van qualificar de «genocidi» les atrocitats comeses per l'Estat Islàmic (EI) a l'Iraq i Síria, un pas amb el qual busquen augmentar la pressió moral sobre el grup gihadista i contribuir a una eventual investigació internacional sobre aquests crims. L'acusació de genocidi, anunciada pel secretari d'Estat, John Kerry, després d'una avaluació que ha durat diversos mesos, no obliga legalment el Govern nord-americà a intensificar la seva campanya militar contra el grup gihadista, però sí que pot esperonar esforços per investigar i fer que l'EI respongui pels seus delictes.

«L'EI és responsable de genocidi contra diversos grups a les àrees que controla, inclosos jazidites, cristians i musulmans xiïtes», va assenyalar Kerry. «També és responsable de crims contra la humanitat i neteges ètniques dirigides contra aquests mateixos grups i en alguns casos també contra els musulmans sunnites, kurds i altres minories», va afegir el titular d'Exteriors nord-americà.

Els Estats Units formen part de la Convenció de l'ONU de 1948 sobre genocidi, que compromet els països signants a «impedir o castigar» aquest acte fins i tot mitjançant la sol·licitud a Nacions Unides de sancions o altres mesures per a prevenir-lo.

Per això, els Estats Units no usen fàcilment el terme genocidi i aquesta és només la segona vegada que el fan servir durant un conflicte en actiu, després d'utilitzar-lo en 2004 per descriure l'assassinat de milers de persones a la regió sudanesa de Darfur. «Hem de reconèixer el que l'EI està fent a les seves víctimes. Hem d'obligar a que els responsables rendeixin comptes. I hem de trobar els recursos per ajudar a que els que pateixen per aquestes atrocitats puguin sobreviure», va afirmar.