Centres escolars tancats, estudiants confinats a dins, transport públic suspès i reforç militar a les fronteres en una Bèlgica paralitzada després dels atemptats terroristes ahir a l'aeroport de Zaventem i al metro de Brussel·les. El primer ministre belga, el liberal Charles Michel, va demanar a la població «calma i solidaritat», al mateix temps que va subratllar que «la prioritat és tractar les víctimes».

«El que temíem, ha ocorregut», va afirmar Michel en conferència de premsa, en la qual va explicar que s'augmentaven les mesures de seguretat addicionals després d'elevar al nivell màxim l'alerta terrorista en tot el país, com el desplegament d'efectius militars, el reforç del control a les fronteres i restriccions per al transport públic. Segons va informar la cadena de televisió pública francòfona RTBF, el Govern belga va reforçar amb 300 militars les fronteres del país. Mentrestant, el país estava paralitzat, amb els centres escolars tancats i els estudiants confinats dins fins que les autoritats en permetessin la sortida, així com els transports públics de Brussel·les, que es van suspendre.

Transport públic suspès

El tràfic de trens per Brussel·les va estar suspès pels atemptats fins a la tarda, quan es va reprendre parcialment el servei «amb un accés limitat» des dels carrers adjacents que va provocar llargues cues en algunes estacions. La recomanació de la Societat Nacional de Ferrocarrils Belgues (SNCB) va ser evitar en tant que sigui possible viatjar a la capital. En un comunicat, l'empresa va posar l'accent que, «tenint en compte la situació de crisi», els viatgers havien de fer front a «retards i supressions» de trens. El metro, per la seva banda, va romandre tancat durant tot el dia d'ahir. Quant a l'aeroport internacional de Zaventem-Brussel·les, on es van produir dos dels tres atemptats, va romandre tancat durant tot el dia d'ahir i es preveu ?reobrir-lo demà dijous, segons va anunciar ahir el conseller delegat de l'aeròdrom, Arnaud Feist. «Estudiem la reobertura de l'aeroport per a aquest dijous», va dir Feist en un missatge a la xarxa social Twitter. Els vols d'aquest aeroport van ser desviats als regionals de Charleroi i de Lieja, així com a altres aeroports internacionals veïns. Per la seva banda, el Centre de Crisi de Bèlgica va demanar a totes les empreses de Brussel·les que mantinguessin els seus empleats als centres de treball.

Evacuació d'edificis oficials

Alguns dels edificis de les institucions europees propers a l'estació de metro de Maalbeek, on es va produir l'altre atemptat de Brussel·les, van començar a ser evacuats ahir a primera hora de la tarda.

Tant l'edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea, com la seu del Consell i l'edifici Lex, a pocs metres de l'estació de Malbeek, van començar a ser evacuats «per motius preventius». Aquests immobles es troben en el perímetre que la policia va acordonar després de l'atemptat a Malbeek. El Consell de la UE va difondre un missatge per megafonia convidant a tothom a sortir. També es va evacuar la seu de la Comissió per comprovar «que tot està en ordre». A més, diverses banderes de la Comissió Europea es van abaixar a mig pal. Alguns establiments comercials de la zona també van evacuar els seus clients per precaució. El Parlament Europeu, que es troba una mica més allunyat del cordó policial, no va ser evacuat, encara que sí es va desaconsellar sortir als seus treballadors.

En el matí d'ahir les institucions europees es van situar al nivell taronja, a només un pas del màxim (vermell). «Totes les institucions europees estan en alerta a nivell taronja. Totes les reunions (dins dels edificis) i fora han estat cancel·lades. Només hi té accés el personal amb acreditació», va dir la vicepresidenta europea per al Pressupost, Kristalina Georgieva. «Per favor, quedin-se a casa o dins dels edificis», va alertar la comissària a través de la xarxa social Twitter. Georgieva es va mostrar «molt entristida per la tràgica pèrdua de vides a Brussel·les» i va indicar que els seus pensaments i oracions són amb les víctimes i els seus propers. Va afegir que la Comissió Europea segueix de prop la situació a Brussel·les i que les institucions comunitàries «treballen juntes per garantir la seguretat dels funcionaris i de les instal·lacions».

El Palau Reial belga, en ple cor de Brussel·les, també va ser evacuat després de les explosions, segons va informar la Casa Reial. «El rei i la reina estan commocionats pels atemptats a l'aeroport de Brussel·les-Nacional i al metro. Aquests actes són odiosos i covards», segons va indicar a la xarxa social Twitter. I finalment, la central nuclear belga de Tihange, a l'est del país, va ser evacuada segons va informar el cap de la Policia local de la localitat de Huy a l'agència Belga.

Pèrdues a la borsa

Les aerolínies i empreses turístiques van començar la jornada d'ahir amb pèrdues a la borsa a causa dels atemptats de Brussel·les. A mesura que va avançar el dia, els valors turístics es van recuperar lleugerament, si bé la majoria no van poder evitar tancar amb números vermells. Les aerolínies van arribar a tenir pèrdues del 5,27% al matí i finalment van??? acabar la jornada amb un -2,36%, mentre que Aena va revertir les pèrdues del 0,62% del matí per finalitzar el dia amb guanys del 0,40%. Per la seva banda, NH Hotels va tancar amb un -3,77%, Melià Hotels ho va fer amb un -0,85%, l'agència on-line de viatges eDreams va registrar pèrdues del 0,56% i Amadeus va tancar pràcticament en pla (-0,008%). Els valors turístics no van ser els únics que van registrar números vermells en una jornada en què l'Ibex 35 va tancar per sota dels 9.000 punts (exactament, 8.992) i amb pèrdues del -0,32%.

En altres borses internacionals, aerolínies com Ryanair (-1,24%) o Lufthansa (-1,33%) també van registrar pèrdues.