El suport de Jeb Bush a la campanya de Ted Cruz ha convertit el senador de Texas en la nova i, potser última, carta de l'aparell republicà per evitar que l'explosiu magnat Donald Trump sigui el seu candidat a la Casa Blanca en les eleccions del 8 de novembre. Bush, exgovernador de Florida i fill i germà de dos expresidents, va trencar aquesta setmana l'absolut silenci que mantenia des que va abandonar les primàries el 20 de febrer per anunciar el seu suport a la candidatura de Cruz.

"Pel bé del nostre partit i el país, cal superar la divisió i la vulgaritat que Donald Trump ha portat a l'arena política o sens dubte perdrem la nostra oportunitat de derrotar el candidat demòcrata, molt probablement Hillary Clinton, aquesta tardor", va argumentar Jeb Bush en una nota publicada a Facebook.

El pas de Bush, que ha promès fins i tot fer campanya activa amb Cruz, és la prova del que ja s'estava intuint en els últims dies: després de la retirada de Marco Rubio, l'aparell del partit ja veu el senador de Texas com l'única via per evitar que el magnat asseguri la seva nominació en les primàries.

L'aposta inicial de l'aparell republicà en aquestes eleccions era Bush, però els pobres resultats en les primàries que van forçar la seva retirada van convertir qui en un altre temps fou el seu pupil Marco Rubio en el candidat amb el suport monetari i polític del nucli tradicional del partit.

Però ni els poderosos donants heretats de Bush, ni el suport de populars governadors van ser suficients per impulsar la candidatura del senador per Florida, estancat en el tercer lloc i forçat a abandonar fa uns dies després d'una dolorosa derrota en el seu estat.

L'aparell republicà es veu ara així entre l'espasa i la paret: ha de donar suport a un candidat amb el qual no connecta al cent per cent per evitar el seu escenari més temut, que una candidatura de Trump els faci perdre les eleccions presidencials i la majoria al Senat.

Cruz és un senador de primer mandat que ha forjat la seva carrera política al costat del moviment ultraconservador Tea Party, nascut com a desafiament a l'aparell tradicional (i més moderat) del partit. És sabut que el senador no gaudeix de simpaties entre els seus companys de la Cambra, que han criticat obertament el seu dogmatisme ultraconservador i la seva nul·la disposició a fer concessions per arribar a acords.

"Ted és un coherent conservador amb principis que ha demostrat la seva capacitat per mantenir unit el partit", va escriure Bush en el seu compte de la xarxa social Twitter, una afirmació que ningú hauria pogut imaginar només fa un any.

El propi Cruz es presenta en els seus mítings com un candidat "antiestablishment" i "antiWashington" amb crides perquè el partit es rendeixi a l'evidència que ell és l'únic que ha demostrat poder guanyar Trump en aquestes primàries i s'uneixi entorn de la seva candidatura.

El suport de Bush certifica que, efectivament, l'aparell republicà s'ha rendit: un ultraconservador com Cruz és la seva única alternativa per evitar que Trump assoleixi els 1.237 delegats que garantirien la seva nominació com a candidat republicà.

El tercer republicà en competició, el governador d'Ohio, John Kasich, és un candidat molt més proper ideològicament a Bush i al nucli tradicional del partit, però només ha aconseguit una victòria en les primàries -al seu estat- i ja és impossible matemàticament que obtingui la nominació.

Nominació improbable

Que Cruz asseguri la nominació no és impossible, però és matemàticament improbable: per a això necessitaria guanyar al voltant del 80% dels delegats que queden en joc fins al juny. L'estratègia de l'aparell passa perquè Cruz arrabassi a Trump els delegats suficients perquè arribi sense majoria a la Convenció Nacional de juliol, on els delegats elegits en les primàries voten el candidat a la Casa Blanca, amb l'esperança que ningú tingui la nominació en la primera ronda i per tant passi a ser disputada.

Es parla de noms com el del president de la Cambra de Representants i candidat a vicepresident el 2012, Paul Ryan -que ha rebutjat repetidament aquesta possibilitat-, el de l'exgovernador de Texas Rick Perry, i fins i tot el del candidat a la Presidència el 2012 Mitt Romney, que està liderant el moviment per vèncer Trump.

Romney va donar suport la setmana passada a Cruz a Utah, però ni tan sols va intentar ocultar el que és el seu veritable objectiu: evitar que Trump reuneixi els delegats suficients per fer-se amb la nominació a les primàries.