El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va anunciar ahir la seva intenció de promoure un acord polític i amb els agents socials perquè la jornada laboral, amb caràcter general, finalitzi a les sis de la tarda a Espanya.

A més de la jornada laboral fins a les sis de la tarda, va prometre promoure un "banc d'hores" perquè els treballadors disposin de temps per a la conciliació i un "segell" per a les empreses que la facilitin i que tindrien també avantatges fiscals.

També va proposar el canvi del fus horari perquè Espanya tingui el del meridià de Greenwich com el Regne Unit i Portugal, així com augmentar en deu dies els permisos de paternitat per a pares que siguin discapacitats o els seus fills ho siguin, i deu dies més als pares de famílies nombroses.

El vicesecretari de Sectorial del PP, Javier Maroto, va explicar als periodistes que aquestes mesures s'implementaran en la pròxima legislatura si els populars aconsegueixen formar govern o es recolliran en el seu programa electoral si es convoquen comicis.

Maroto va admetre que l'aplicació de la nova jornada laboral requerirà d'un pacte entre els grups polítics i, especialment, d'un acord entre els agents econòmics i socials, i va matisar que no s'aplicarà en serveis públics o empreses amb activitat vespertina o nocturna que tinguin implantats diversos torns horaris.

Respecte al canvi de fus horari, proposat en l'acord polític entre PSOE i Ciutadans, el dirigent popular va explicar que el PP li dóna suport perquè es tracta d'una iniciativa que compta amb un ampli consens social.

El "banc d'hores", que s'utilitzaria per a tasques de conciliació familiar, com assistir a reunions escolars, s'estipularia en els convenis col·lectius i el seu ús s'autoritzaria quan aquesta activitat s'acredités adequadament.

Respecte al "segell" a les empreses que ajudin a la conciliació familiar, els aportaria avantatges fiscals i milloraria la seva reputació social, com passa ara amb les bones pràctiques mediambientals. Aquest segell distingiria les empreses que apliquin horaris racionals, flexibilitzin l'hora d'entrada i de sortida del torn de treball, fomentin el teletreball parcial o creuen guarderies, segons alguns exemples citats per Maroto.