Un avió militar «amb capacitats tècniques letals» dels Estats Units va entrar il·legalment en l'espai aeri veneçolà en dues ocasions en l'última setmana, va assegurar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro. «La nostra aviació militar va detectar l'ingrés il·legal, per a tasques d'espionatge inusuals, de l'avió Boing 707E3 Sentry, que és un sistema d'alerta-centre-control aerotransportat que té tots els mecanismes per a l'espionatge», va explicar Maduro durant una roda de premsa al palau presidencial de Miraflores a Caracas.

Aquest tipus d'avions, va afegir, és usat pels Estats Units «per donar suport a comunicacions de grups armats en zones de guerra o per preparar accions per inutilitzar equips electrònics de funcionament del govern, la força armada nacional o l'economia». L'aeronau militar va fer dues incursions il·legals en l'espai aeri veneçolà, una l'11 de maig i la segona el 13, va revelar.

Maduro va assegurar que el seu país viu una de les pitjors «amenaces» i «agressions» que ha experimentat en més de deu anys, de manera que, va dir, ha decidit fer una «contraofensiva política». «Puc dir que estem sent víctimes de l'agressió mediàtica, política, diplomàtica, i de les amenaces més greus que ha viscut el nostre país en els últims 10 anys, si no és la més greu la que en aquest moment nosaltres estem afrontant» , va afirmar Maduro. El cap d'Estat veneçolà va fer aquesta declaració dos dies després que s'oficialitzés un decret d'«estat d'excepció i emergència econòmica», dictat per fer front a suposades amenaces de cop d'estat contra el seu Govern.

Per part seva, el dues vegades candidat a la Presidència de Veneçuela Henrique Capriles va demanar als veneçolans que ignorin el decret d'estat d'excepció que va dictar el cap d'Estat, després d'assegurar que el Parlament de majoria opositora no l'aprovarà per inconstitucional.

«Si l'Assemblea Nacional rebutja aquest decret i el Govern continua tenint la intenció d'aplicar, aquest és un decret que jo li dic als veneçolans, nosaltres hem d'ignorar-lo si el Govern el pretén imposar», va afegir Capriles.