La Guàrdia Costanera italiana va explicar que el passat 26 de maig hi va haver al mar Mediterrani un únic naufragi amb un balanç de prop de 300 desapareguts, segons el testimoni dels supervivents consultats. Els guardacostes van assenyalar que la passada setmana va haver-hi tres naufragis en tres dies consecutius i no quatre, com havien apuntat diverses organitzacions.

A més, van afegir que el succés del 26 de maig es va saldar amb un balanç de prop de 300 desapareguts, segons els han relatat uns 150 supervivents que ja es troben a diversos ports d'Itàlia. Pel que fa al nombre de cadàvers recuperats, la xifra és encara imprecisa, perquè els cossos van ser transferits a diverses embarcacions que patrullaven a la zona.

Segons els testimonis escoltats per la Guàrdia Costanera italiana, dos vaixells van sortir de les costes de Líbia enganxats amb una corda, i en cada un anaven a bord prop de 450 persones. Durant el trajecte, els traficants haurien tallat la corda i les 450 persones que anaven en un dels pesquers haurien estat rescatades, mentre que l'altre hauria naufragat. Del segon s'haurien salvat 150 persones, mentre que les altres 300 estan desaparegudes.

En aquest sentit, l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) va afirmar que en l'última setmana han mort «com a mínim 1.000 persones» al Mediterrani en diversos naufragis. «Hem parlat amb els supervivents, estem intentant reconstruir quantes persones podrien haver anat a bord dels vaixells que van acabar naufragant i calculem que hi ha hagut almenys 1.000 morts en aquesta última setmana», va dir el portaveu de l'Organització Iinternacional per a les Migracions a Itàlia, Flavio Di Giacomo.