El col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals presentarà avui una denúncia contra el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, per les seves recents manifestacions sobre la «ideologia de gènere», que consideren «homòfobes i masclistes». Així ho va anunciar el col·lectiu en un comunicat, en què van assenyalar que aquesta acció es podrà dur endavant gràcies a l'adhesió de gairebé quaranta entitats, que també signaran com a denunciants davant la Fiscalia.

Per a la coordinadora general de Lambda, Fani Boronat, les declaracions de l'arquebisbe són «paraules plenes d'odi, homòfobes i masclistes, que només inciten a l'odi contra aquelles persones que no entrem dins dels arcaics models que defensa la jerarquia catòlica».

S'han sumat a la denúncia partits com València en comú, Compromís, UPyD, el Partit Comunista de la Comunitat Valenciana, Verds Equo València, o Esquerra Alternativa de Bunyol-Els Verds del PV i associacions com el Moviment Contra la Intolerància, el Col·lectiu de de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS) o l'associació de famílies homoparentals Galesh.

Cañizares va remetre una carta oberta a la diòcesi en la qual afirma que «ni soc homòfob, ni xenòfob, ni sexista», i que a les Corts Valencianes se l'ha condemnat per «prejudicis» i lectures «esbiaixades» de la seva homilia en la qual parlava de l'«imperi gai».

Cañizares va recordar que en el debat parlamentari de dijous passat es va preguntar al president de la Generalitat sobre aquesta homilia i va assegurar que, «faltant al dret fonamental de llibertat religiosa i sense tenir en compte el principi d'una sana laïcitat en una democràcia plural» , se'l va «sotmetre, de fet, a un judici», sense haver-lo escoltat i sense defensa per part seva.

Va afegir que se'l va condemnar en la seva absència «conculcant tot dret en una societat democràtica basada en el dret» i «condicionats per prejudicis i lectures esbiaixades tretes d'alguns mitjans de comunicació i de les seves interpretacions».

Per part seva, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va rebutjar «discutir» amb el cardenal arquebisbe de València després que aquest li hagi envit una carta «personal» a la qual al cap de l'Executiu valencià no ha volgut donar publicitat per ser de caràcter privat.