Desenes de persones es van concentrar ahir als carrers de Falcon Heights (Minesota, EUA) per protestar per la mort del jove negre Philando Castile a les mans de la Policia, en un nou episodi de la tensa relació existent entre les forces de seguretat i les minories al país. Va ser la mateixa Policia la que va confirmar que dos agents van estar involucrats en el tiroteig, mentre que la mare del mort, Valerie Castile, va informar i denunciar la mort del seu fill a través dels mitjans locals.

El detonant de les protestes hauria estat un vídeo que la parella de Castile, Diamond Reynolds, va penjar a les xarxes socials i en el qual apareix ella mateixa asseguda en el seient del copilot d'un vehicle al costat del seu marit, encara viu en el seient del conductor i amb una samarreta blanca tacada de sang.

En el vídeo, Reynolds explica que Castile, de 32 anys, estava buscant la seva cartera per mostrar un document identificatiu a l'agent i que li va avisar que tenia un arma de foc perquè tenia llicència per tenir-la, davant d'això el policia li va ordenar que es poses les mans al cap. Llavors, segons la versió de la parella del mort, l'agent li va disparar «quatre o cinc vegades». Les imatges mostren les mans d'un agent, visiblement nerviós, apuntant amb una pistola a Castile, que roman a l'interior del vehicle en silenci, amb el cinturó de seguretat posat i amb el tors vençut cap enrere.

Aquest succés va tenir lloc el mateix dia en què el Govern d'EUA va anunciar que investigarà la mort d'Alton Sterling, un home negre de 37 anys, que va morir dimarts, a Baton Rouge (Louisiana), després d'un altercat amb dos policies blancs, un incident que va ser gravat en vídeo i que també ha provocat nombroses protestes.

La divisió de drets civils del Departament de Justícia, encarregada d'investigar crims racials, i l'FBI dirigiran la indagació, segons va anunciar en una roda de premsa el governador de Louisiana, el demòcrata John Bel Edwards.

El vídeo de la mort d'Alton Sterling, difós a les xarxes socials, va provocar nombroses protestes a Baton Rouge, capital de Louisiana, on algunes persones van bloquejar el trànsit i unes altres van lluir pancartes i van cantar consignes com «Sense justícia, no hi ha pau» o «Les vides dels negres importen».