Obama a Rajoy: "És important un govern estable i que funcioni"

El president nord-americà es va reunir amb el cap de l'Executiu en funcions per abordar temes de l'actualitat

11.07.2016 | 07:55
El president dels Estats Units, Barack Obama, amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Vista i no vista. Així va ser la visita que va realitzar ahir el president dels Estats Units, Barack Obama, a Espanya. Feia aproximadament uns quinze anys que cap president nord-americà no trepitjava l'Estat, i enguany, degut a les circumstàncies relacionades amb els accidents de Dallas, el temps que Obama va passar en territori espanyol es va considerar més aviat curt. El president nord-americà i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, van estar comentant la situació política després de les eleccions del 26-J en la reunió que tots dos van mantenir al Palau de la Moncloa en el marc de la visita oficial del president a Espanya.

El cap dels Estats Units va destacar la transcendència que Espanya compti amb un govern "estable i que funcioni bé", un desig davant el qual el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, li va traslladar la seva confiança que aviat aconseguirà un acord que ho faci realitat. Però tot i el desig d'Obama per un govern estable a Espanya, va voler deixar clar que es tracta d'una qüestió interna i que els nexes amb els Estats Units no depenen del partit que ocupi el poder. "Tinc molta confiança que sigui quin siguin el govern, podrem treballar de manera eficient en un seguit d'assumptes", va assenyalar.
Es tracta d'una apreciació a la qual va recórrer també Rajoy en plantejar-li si un triomf de Donald Trump en les eleccions dels Estats Units podria repercutir en les relacions d'aquest país amb la Unió Europea i amb Espanya. "Les persones influeixen, però influeix sobretot aquesta història compartida i aquesta voluntat de treballar junts pel futur en tots dos països", va precisar.

El panorama espanyol
Obama va desitjar sort al president en funcions en les negociacions que té per davant i sobre les quals Rajoy no va entrar en detalls. Es va limitar a garantir-li que farà "tots els esforços" per aconseguir un acord de govern perquè repetir les eleccions seria "una broma de mal gust" que afectaria l'economia espanyola i el "crèdit" d'Espanya "dins i fora". "Ja hem passat molt temps amb el Govern en funcions, cosa que no ha afectat la nostra economia, però no hem de jugar amb foc", va alertar després de recalcar que espera que en el procés de formar govern "tothom" actuï amb "responsabilitat" i, per això, "Espanya aviat tindrà un govern". Es tracta, segons va explicar, d'abordar reptes urgents com aprovar els pressupostos per a l'any vinent.

Un dels apartats especials de la reunió va ser l'anàlisi de la situació econòmica general i la d'Espanya, assumpte davant el qual van constatar que la crisi s'ha superat i davant el qual Rajoy va dir que Espanya ja no està en recessió, és l'economia de la zona euro amb més creixement, no destrueix, sinó que crea ocupació, i va guanyar competitivitat. "L'economia espanyola pot mirar el futur amb optimisme sempre que mantinguem una política econòmica de control dels comptes públics", va afegir. Obama va dedicar un reconeixement especial a aquesta recuperació econòmica d'Espanya en felicitar Rajoy i al poble espanyol pels seus progressos en aquest àmbit en un "camí difícil de recórrer" amb mesures que "estan començant a donar resultats".

La fractura europea
Si Rajoy va evitar fer comentaris sobre les eleccions als Estats Units, Obama tampoc va voler fer-ne en plantejar-li si el preocupa una victòria de Trump i que altres partits populistes vagin guanyant terreny a Europa. Només va assumir que hi ha "connexions entre impulsos i veus populistes als Estats Units i el que està passant a Europa", moment en el qual va recordar el Brexit i en què va alertar que en el creixement amb desigualtat hi ha gent que es pot quedar endarrerida i alimentar d'aquesta manera "un populisme brut, cru, que divideix i que no afavoreix a ningú". A més del Brexit, a la reunió es va analitzar també la situació a Cuba, Colòmbia o Veneçuela, i tots dos van mostrar la seva esperança per la situació en els dos primers països i el seu desig d'estabilitat en el tercer.

El president del Govern va assegurar que Obama és un bon amic d'Espanya i dels espanyols, una persona compromesa amb la qual el Govern espanyol ha col·laborat molt a gust i a la qual va convidar a tornar de visita quan deixi la presidència dels Estats Units perquè serà "molt ben recordat i rebut". Obama no va dubtar a assegurar que tornarà a Espanya, que va dir que és un país bonic pel seu menjar, la seva cultura i la seva hospitalitat.

Trobada amb el Rei
A més de la reunió mantinguda amb Mariano Rajoy, el monarca espanyol també va voler donar la benvinguda al president nord-americà. La reunió entre Felip VI i Obama va servir per constatar la fortalesa dels llaços de col·laboració entre Espanya i els Estats Units, una nació a la qual el Rei es va referir com "un país amic i decisiu en el món". Felip VI va posar de manifest la importància de la visita "en les actuals circumstàncies".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema