L'intent del cop d'Estat que va mantenir en suspens Turquia la nit de divendres a dissabte, va desembocar ahir en un cop de força del Govern islamista, que es va afanyar a fer purgues a la Judicatura, al mateix temps que va rebre el suport de tots els partits polítics. Segons les dades que va difondre el primer ministre, Binali Yildirim, el balanç de l'intent fallit del cop són 265 morts, entre policies, soldats lleials al Govern i civils, a part de prop de 1.400 ferits. En concret, entre les 265 víctimes mortals, 104 persones són presumptes colpistes i les altres 47 són civils.

Milers de ciutadans van sortir ahir al carrer seguint la crida del president Erdogan i els militars insurrectes es van acabar rendint, de manera progressiva, als diferents punts on havien agafat posicions, com el Parlament turc, els ponts sobre el Bòsfor, la plaça Taksim o l'aeroport d'Istanbul. Tot i que el servei d'intel·ligència turc ja va donar per fallit l'intent del cop d'Estat de matinada, els combats als carrers van continuar ahir al llarg del matí.

Més de 2.800 soldats van ser detinguts després que fracassés el cop. També el Ministeri d'Interior va anunciar la destitució de 5 generals i 29 coronels. Entre els militars detinguts es troben els generals Adem Huduti -comandant del segon exèrcit de Turquia-, que controla la lluita contra la guerrilla kurda, així com Erdal Öztürk, comandant del tercer Exèrcit, a Anatòlia oriental.

Però a més, el Govern va començar una purga a la Judicatura; la Junta Superior de Jutges i Fiscals va destituir 2.745 magistrats, alhora que el Ministeri de Justícia va destituir 5 dels 22 membres del mateix cos. També la policia va detenir 10 jutges del Danistay, la màxima autoritat jurídica per contenciosos administratius, a part de tenir-ne 38 més en crida i cerca, mentre que hi ha ordre d'arrest contra 140 jutges del Tribunal Suprem (Yargitay), al mateix temps que es va detenir Alparslan Altan, jutge del Tribunal Constitucional.

Així mateix, a mitja tarda va començar al Parlament una sessió especial en què Yildirim va descriure la jornada com "una festa de la democràcia", ressaltant que la població s'havia oposat als colpistes. Yildirim, líder del governant partit AKP, va rebre el suport dels tres partits de l'oposició, que van condemnar el cop de forma unànime, malgrat que van fer algunes crítiques a la deriva autoritària del Govern. Davant del Parlament es va reunir una multitud per celebrar el fracàs del cop d'Estat, tot i que en els seus crits de suport al Govern de l'AKP va arribar a demanar la pena de mort (abolida a Turquia) per als colpistes.

Segons les imatges difoses per les televisions turques, molts militars colpistes van patir un violent assetjament per part de la ciutadania que havia sortit al carrer de matinada seguint la crida del Govern, alguns només van ser salvats del linxament per la intervenció de la policia. Una de les imatges que es va difondre va ser un soldat a qui li tallen el cap a la manera dels gihadistes del Dáesh.

Abans els colpistes havien sembrat el pànic amb vols rasants de caces bombarders sobre el centre d'Istanbul i Ankara, trencant la barrera del so amb un efecte fàcil de confondre amb detonacions. La veritable motivació dels conspiradors és encara fosca, però Erdogan va adjudicar la responsabilitat a la xarxa de seguidors del predicador Fethullah Gülen.