El rei Felip VI va apel·lar al diàleg i al «sentit del deure» per superar «conjuntures complexes» com la que viu Espanya i va destacar la «ferma convicció» de la societat espanyola «en què les diferències es resolen amb voluntat d'acord dins el respecte a les regles que s'han donat».

El monarca va dedicar a la conjuntura política i econòmica d'Espanya una breu però significativa part de la seva intervenció a l'Assemblea General de l'ONU, la segona des que és cap d'Estat, en la qual va instar a refermar la recuperació del país i «salvaguardar i millorar l'Estat del benestar, amb especial atenció als que més han patit» i «encara pateixen» els efectes de la recessió.

En l'àmbit internacional, Felip VI va convidar el Regne Unit, en aquesta primera ocasió a les Nacions Unides després del Brexit, a «posar fi» a l'«anacronisme» colonial de Gibraltar amb «una solució acordada» entre els dos països que «restableixi la integritat territorial d'Espanya»?i «resulti beneficiosa»?per a la població del Penyal i de l'àrea espanyola del Camp de Gibraltar.

Un dia després d'entrevistar-se amb el president colombià, Juan Manuel Santos, va haver-hi també una referència destacada a l'acord de pau amb les FARC a Colòmbia que se signa el proper dia 26 a Cartagena de Indias, del qual va recordar que compta amb «el suport decidit» del Govern d'Espanya i el suport unànime del seu Parlament.

Pel que fa al Sàhara Occidental, el Rei va animar les parts a «reprendre el diàleg per resoldre finalment aquest contenciós», davant del qual Espanya reafirma el seu suport als esforços de l'ONU per a «una solució política justa, duradora i mútuament acceptable, que prevegi la lliure determinació».

En clau estatal, va assenyalar que «totes les democràcies avançades», com l'espanyola, viuen en algun moment «conjuntures complexes», però «les superen per la cohesió de la seva societat».