Pluges i inundacions i una inèdita normalitat en matèria d'ordre públic van marcar ahir la primera meitat de la jornada en què 34.899.945 colombians van ser cridats a les urnes per ratificar en un plebiscit l'acord signat pel Govern i les FARC per acabar amb 52 anys de conflicte armat. El mal temps va ser la nota predominant en la primera meitat de la jornada com a conseqüència del pas de l'huracà Matthew, que va afectar una vasta zona del nord del país, fins al punt que les inundacions ocorregudes van impedir o retardar l'obertura dels col·legis electorals a alguns municipis. Les imatges que deixaven les primeres quatre hores de votació eren de pocs votants en la majoria de les 81.925 taules distribuïdes en 11.034 llocs de votació de tot el país, o de votants aixoplugats sota paraigües.

"Espero que els colombians surtin a votar, tot i la pluja, el mal temps en alguns llocs", va dir el president colombià, Juan Manuel Santos, després de votar a la taula número u, situada al Capitoli Nacional, a pocs metres de la Casa de Nariño, seu del Govern. Santos va assegurar que esperava que el resultat d'aquesta consulta sobre l'acord signat amb la guerrilla de les FARC, "canviï la història d'aquest país per bé".També el cap negociador del Govern en els diàlegs de pau, Humberto de la Calle, va cridar als colombians a "desafiar la pluja" i sortir a votar en un país on l'abstenció fluctua tradicionalment entre el 50 i 60%.

L'expresident Álvaro Uribe, líder de la campanya pel "no" al plebiscit, va assegurar que "la pau és il·lusionant" però "els textos de l'Havana, decebedors".

Els colombians havien de respondre amb un sí o un no a la pregunta "dóna suport vostè a l'acord final per a la terminació del conflicte i la construcció d'una pau estable i duradora", amb la qual el Govern busca que la població validi l'acord de pau amb les FARC signat el passat 26 de setembre a Cartagena d'Índies.

En informar sobre la situació d'ordre públic, el comandant de les Forces Militars, general Juan Pablo Rodríguez, ha assenyalat que la jornada es va iniciar "sense cap pertorbació". La tranquil·litat es deu tant al fet que les FARC ja van signar la pau com a que l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN), segona guerrilla del país, va anunciar que no farà accions ofensives en aquests dies per no comprometre el plebiscit. L'ambient de calma va contrastar amb els inconvenients registrats en algunes zones per l'arribada de material electoral, especialment en municipis afectats per les pluges deixades per Matthew.

El ministre de l'Interior, Juan Fernando Crist, va informar ahir en un comunicat que no es va aconseguir lliurar el material en 15 masos de la zona nord del departament caribeny de la Guajira, on hi ha un potencial de 32.000 votants. Per la seva part, la Defensoria del Poble va assenyalar que les inundacions registrades a diversos municipis al nord del país estaven "afectant les votacions".

Davant d'aquesta situació, el senador Armando Benedetti va proposar que el president Santos demanés al Consell Nacional Electoral que estengui en una, dues o tres hores més la jornada de votació. De fet, fins i tot va assenyalar que en algunes regions i municipis de la costa Carib s'ajorni l'elecció a causa d'aquesta "emergència fortuïta".

Per tal que el plebiscit es consideri vàlid es requereix que l'opció del sí obtingui almenys el 13% del cens electoral de 34.899.945 ciutadans, cosa que significa que necessitarà com a mínim 4.536.992 vots.