El plebiscit en el qual els colombians van rebutjar diumenge l'acord de pau entre el Govern i les FARC "no té cap efecte jurídic", va assegurar el cap màxim de la guerrilla, Rodrigo Londoño, àlies Timotxenko, qui va reafirmar que la insurgència mantindrà el "cessament al foc bilateral i definitiu". En un comunicat en vídeo filmat a l'Havana i distribuït a través de les xarxes socials, Timotxenko va afirmar que "la pau ha arribat per quedar-se" perquè "és constitucionalment un dret i un deure d'obligatori compliment que ha de prevaler per sobre de l'odi i la violència". A la consulta celebrada diumenge, el "no" es va imposar amb el 50,21% dels vots davant del 49,78% del "sí", en una jornada en què l'abstenció va ser del 62,57%.

Segons el líder de les FARC, la consulta plebiscitària "no té cap efecte jurídic" d'acord amb una "recent sentència" de la Cort Constitucional colombiana, encara que sí que compta amb "efecte polític". "És la pau un dret contramajoritari perquè és un dret configurador i essencial de la dignitat humana. Així ho admet la Cort Constitucional, que a més consigna en una recent sentència que la consulta plebiscitària no té cap efecte jurídic. L'efecte és polític", va reiterar.

Va argumentar que l'acord de pau signat el passat 26 de setembre a Cartagena d'Índies té "innegable i irrevocable efecte jurídic" perquè va ser subscrit com a acord especial i dipositat davant el Consell de la Confederació Suïssa a Berna.

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va admetre la victòria del "no" al plebiscit sobre l'acord de pau signat amb les FARC i va dir que amb aquest resultat "s'obre una nova realitat política" que és una "oportunitat" per al país. "Com a cap d'Estat sóc el garant de l'estabilitat de la nació, i aquesta decisió democràtica no ha d'afectar aquesta estabilitat, que garanteixo", va afegir.

Ordre públic assegurat

Va manifestar que tot i el cop patit, com a president conserva "intactes" les seves facultats i la seva "obligació per mantenir l'ordre públic i per buscar i negociar la pau". A més, va destacar que el "el cessament del foc i d'hostilitats bilateral i definitiu" que va entrar en vigor el 29 d'agost amb les FARC "segueix vigent, i seguirà vigent".

El governant es va reunir amb totes les forces polítiques, tot i que l'expresident Álvaro Uribe, defensor del "no", no hi va assistir. "Sempre he cregut en el savi consell xinès de buscar oportunitats en qualsevol situació. I aquí tenim una oportunitat que se'ns obre, amb la nova realitat política que es va manifestar a través del plebiscit", va apuntar. El cap negociador del Govern colombià en el procés de pau amb les FARC, Humberto de la Calle Lombana, va posar el seu càrrec a disposició del president.

Uribe es va declarar disposat a entrar en "un gran pacte nacional". "Volem aportar a un gran pacte nacional, ens sembla fonamental que en nom de la pau no es creïn riscos als valors que la fan possible", va afirma l'expresident.

Uribe, senador del Centre Democràtic, va convidar a la reflexió a la comunitat internacional que va avalar l'acord amb les FARC, i va demanar que en el marc d'un acord nacional s'escoltin les raons de la seva oposició a allò pactat. "La democràcia de la nostra pàtria ha estat superior a tota la pressió oficial per imposar el "sí"", va dir.