Un tercer terratrèmol de magnitud 4,6 en l'escala de Richter s'ha deixat sentir aquesta nit al centre d'Itàlia, després que dos més de 5,4 i 5,9 hagin causat un ferit i algunes tremolors en alguns municipis del país.

El tercer terratrèmol s'ha produït cap a les 23:42 hores locals (21:42 GMT) d'aquest dimecres i ha estat de magnitud 4,6 a la Regió de les Marques, al centre del país, la mateixa zona en la qual durant la tarda del dimecres es van deixar sentir dos sismes més, segons l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia.

Els terratrèmols ocorreguts són menys intensos que el del passat 24 d'agost i no han causat víctimes, encara que sí hi ha un ferit confirmat i alguns danys en edificis de diverses localitats del centre d'Itàlia, segons ha confirmat el cap del departament de Protecció Civil, Fabrizio Curcio, en una compareixença davant els mitjans.

El primer terratrèmol va tenir lloc a les 19:11 hores locals (17:11 GMT) en una zona propera a Castelsantangelo sul Nera, un municipi d'uns 300 habitants, situat a la província de Macerata, a la Regió de les Marques. Posteriorment, a les 21:18 hores locals (19:18 GMT) es va produir una segona sacsejada de magnitud 5,9 amb epicentre a pocs quilòmetres de la localitat de Ussita, també en Macerata, propera als municipis de Visso i Castelsantangelo sul Nera. De fet aquestes tres -Ussita, Visso i Castelsantangelo sul Nera- són les zones més afectades pels sismes, tal i com ha destacat dir Curcio.

El cap de Protecció Civil ha assenyalat, no obstant això, que els danys no podran ser quantificats de forma immediata, sinó que els esforços se centren ara a traslladar als habitants d'aquestes zones a llocs segurs perquè puguin passar la nit.

En moltes zones, la població ha optat per instal·lar tendes de campanya improvisades als carrers, en zones allunyades dels edificis, o han decidit que passaran la nit en els seus vehicles. Els llocs assotats es troben propers a les localitats de Amatrice, Accumoli i Arquata del Tronto, on el passat 24 d'agost un terratrèmol de magnitud 6 va causar la mort a 297 persones i va provocar quantiosos danys materials.

En aquestes zones també les persones estan sent traslladades a albergs o residències considerades allunyades del perill. Per exemple, és el cas de Arquata del Tronto, on han estat evacuades "unes cinquanta persones" que romanien a les seves cases perquè es resistien a abandonar les seves residències al no córrer aquestes perill de desplomar-se. No obstant això, aquestes persones "no poden passar la nit" en les seves llars, va assenyalar l'alcalde d'aquest municipi, Aleandro Petrucci, i seran portades a altres zones segures.

L'alcalde de Ussita, Giuliano Rinaldi, va assegurar aquest dimecres a la nit que unes 200 persones dormiran al carrer" i va reconèixer que la situació és seriosa perquè nombroses construccions presenten importants danys en el municipi. "Han caigut diverses cases", va dir Rinaldi, abans d'explicar que "també ha caigut la façana de l'església".

No és l'únic municipi que presenta danys: en Visso i Castelsantangelo sul Nera nombroses construccions presenten danys en les seves estructures. També s'han produït desplomis en localitats com Amatrice, tal com ha assenyalat el seu alcalde Sergio Pirozzi, encara que aquests han estat en edificis ja deteriorats. A Norcia, l'Església de Santa Maria delle Grazie té danys en la seva façana i el sostre s'ha desplomat, mentre que a la ciutat de Camerino, el campanar de l'església de Santa Maria in Via, ja parcialment danyat des del passat 24 d'agost, ha caigut.

Por en la població

La por s'ha apoderat novament de la població del centre d'Itàlia, que ha reviscut el drama que va sofrir fa dos mesos. Així, s'han pogut veure situacions de desesperació, amb gent cridant i plorant, o per exemple en Ussita una dona mostrava angoixada com s'havia enfonsat part de la façana de la seva casa. "Això és el caos, la gent crida", ha dit el vicealcalde de Arquata del Tronto, Michele Franchi.

La mateixa situació s'ha viscut en les diferents localitats afectades, on ja s'han produït les primeres veus crítiques que han demanat al Govern de Matteo Renzi que engegui un pla d'actuació que permeti reconstruir les zones perjudicades i prevenir que es tornin a caure els seus edificis davant futurs terratrèmols.

Per la seva banda, Renzi ha volgut agrair la labor que estan desenvolupant els equips de Protecció Civil a la zona amb un missatge a la xarxa social de Twitter.

"Vull agrair a qui està treballant sota l'aigua a les àrees afectades pel terratrèmol. Tota Itàlia abraça amb força la població copejada de nou", ha escrit.

S'ha referit així a les pèssimes condicions meteorològiques que estan impedint a Protecció Civil actuar amb major celeritat.